Hozzávalók: 40 dkg tisztított
zöldborsó, 10 dkg nyers sonka vagy húsos szalonna, 5 dkg hagyma, 1 dl olaj, só,
bors, fél pohár száraz fehérbor, 1 babérlevél, 1-2 gerezd fokhagyma, 1
leveskocka.
Elkészítése: A zöldborsót
előzőleg sóval, apróra vágott hagymával, tört fekete borssal, néhány
babérlevéllel ízesített forró vízzel nyakon öntjük, s a lébe beleejthetünk egy
gerezd fokhagymát is. Háromnegyed részben felfőzzük, miközben olajban
megpároljuk a finomra vágott hagymát, amelyhez hozzáadunk egy gerezd,
szétnyomott fokhagymát és egy babérlevelet, Ebbe beleforgatjuk az apróra vágott
sonkát - hagyjuk meg bátran a kövérkés részt -, és megpirítjuk. Amikor már
szomjas, nyakon öntjük egy kis fehérborral, de mielőtt eszét venné, rögtön el
is párologtatjuk, miközben hozzáadunk egy keveset a zöldborsó főzővizéből,
amelyben felolvasztunk egy leveskockát. A zöldborsót leszűrjük és hozzáöntjük
az elkészített alaphoz. Sóval, borssal ízesítjük, hőálló üveg-, vagy
cserépedényben tálaljuk. Száraz fehérbort kínálunk hozzá.