Zöldborsó sonkával



Hozzávalók: 40 dkg tisztított zöldborsó, 10 dkg nyers sonka vagy húsos szalonna, 5 dkg hagyma, 1 dl olaj, só, bors, fél pohár száraz fehérbor, 1 babérlevél, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 leveskocka.
Elkészítése: A zöldborsót előzőleg sóval, apróra vágott hagymával, tört fekete borssal, néhány babérlevéllel ízesített forró vízzel nyakon öntjük, s a lébe beleejthetünk egy gerezd fokhagymát is. Háromnegyed részben felfőzzük, miközben olajban megpároljuk a finomra vágott hagymát, amelyhez hozzáadunk egy gerezd, szétnyomott fokhagymát és egy babérlevelet, Ebbe beleforgatjuk az apróra vágott sonkát - hagyjuk meg bátran a kövérkés részt -, és megpirítjuk. Amikor már szomjas, nyakon öntjük egy kis fehérborral, de mielőtt eszét venné, rögtön el is párologtatjuk, miközben hozzáadunk egy keveset a zöldborsó főzővizéből, amelyben felolvasztunk egy leveskockát. A zöldborsót leszűrjük és hozzáöntjük az elkészített alaphoz. Sóval, borssal ízesítjük, hőálló üveg-, vagy cserépedényben tálaljuk. Száraz fehérbort kínálunk hozzá.