Zöld fusilli



4 I víz só, 300-400 g fusilli vagy ruote tészta, 2 gerezd fokhagyma, 25 g pisztáciamag,1 csokor bazsalikom, 0,5 csokor petrezselyemzöld, 1/8 l olívaolaj, 40 g parmezán sajt, fekete bors, ízlés szerint durván reszelt parmezán
Előkészítés:     12 perc
Főzés:             8 perc
TÁLALÁSI JAVASLAT:  Ehhez a klasszikus tésztafogáshoz bruschetta illik, azaz pirított olasz kenyér, amely ecettel, olívaolajjal ízesített, apróra vágott paradicsommal és (friss) bazsalikommal van meghintve.
1. Fazékban felforraljuk a vizet, megsózzuk. Megfőzzük benne a tésztát, de nem túl puhára.
2. Közben a megtisztított fokhagymát felébe vágjuk. Mixerbe tesszük, a pisztáciával együtt finomra aprítjuk. Megmossuk a bazsalikomot és petrezselymet, szárazra törölgetjük, és az olajjal együtt szintén a mixerbe rakjuk, majd addig tartjuk bekapcsolva a gépet, amíg az egész egységes pürévé válik. Ekkor a sajtot is hozzáadjuk, még egyszer beindítjuk a gépet. A pürét megkóstoljuk, sóval, borssal óvatosan ízesítjük.
3. A tésztát lecsepegtetjük, tálba tesszük. Elkeverjük a szósszal.
Tányérokon elosztjuk, parmezánnal meghintjük, azonnal tálaljuk.