4 I víz só, 300-400 g fusilli
vagy ruote tészta, 2 gerezd fokhagyma, 25 g pisztáciamag,1 csokor bazsalikom,
0,5 csokor petrezselyemzöld, 1/8 l olívaolaj, 40 g parmezán sajt, fekete bors,
ízlés szerint durván reszelt parmezán
Előkészítés: 12 perc
Főzés: 8 perc
TÁLALÁSI JAVASLAT: Ehhez a klasszikus tésztafogáshoz bruschetta
illik, azaz pirított olasz kenyér, amely ecettel, olívaolajjal ízesített,
apróra vágott paradicsommal és (friss) bazsalikommal van meghintve.
1. Fazékban felforraljuk a vizet,
megsózzuk. Megfőzzük benne a tésztát, de nem túl puhára.
2. Közben a megtisztított
fokhagymát felébe vágjuk. Mixerbe tesszük, a pisztáciával együtt finomra
aprítjuk. Megmossuk a bazsalikomot és petrezselymet, szárazra törölgetjük, és
az olajjal együtt szintén a mixerbe rakjuk, majd addig tartjuk bekapcsolva a
gépet, amíg az egész egységes pürévé válik. Ekkor a sajtot is hozzáadjuk, még
egyszer beindítjuk a gépet. A pürét megkóstoljuk, sóval, borssal óvatosan
ízesítjük.
3. A tésztát lecsepegtetjük,
tálba tesszük. Elkeverjük a szósszal.
Tányérokon elosztjuk, parmezánnal
meghintjük, azonnal tálaljuk.