Hozzávalók: (kb. 4-5 személyre
egy kisebb mély tepsibe való adaghoz) 4 csomag kis babapiskóta vagy kettő
dobozos (nagy csomag) babapiskóta, 0,5 kg Mascarpone sajt (nagyobb super -
hipermarkatben kapható 250 g-os kiszerelésben), 4 tojás, Kb. 6 dl lefőzött kávé
vagy Nescafé (ne legyen túl erős), Mandula aroma vagy mandula likőr, 2 dl
konyak vagy rum, kb. 20 dkg cukor, 3 csomag vaníliás cukor
Kakaópor a díszítéshez (de
mindenképen cukormentes kakaó)
Elkészítése:
Krém: A mascarpone sajtot egy
nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a négy tojás sárgáját, ízlés szerint
édesítjük cukorral (én kb. 10 evőkanálnyit szoktam belerakni, így nem is túl
édes de valaki édesebben szereti), hozzáadunk pár csepp mandulaaromát, (vagy a
mandulalikőrből 0,5 dl) , kb. 0,5 dl rumot/konyakot, 1 csomag vaníliás cukrot
és ezt géppel kb. 15 percig keverjük, amíg kissé habos nem lesz. Ezután
berakjuk a hűtőbe pihenni, közben a 4 tojás fehérjéből kemény habot verünk és
ezt is betesszük a hűtőbe. Amíg pihennek, addig elkészíthetjük a tiramisu
alapját:
Lefőzzük a kávét és beleöntjük
egy nagyobb tálba, hozzáadunk 1,5 dl rumot/konyakot, 2 csomag vaníliás cukrot,
ízlés szerint cukrot (én kb. 7 evőkanálnyit szoktam bele tenni) és
összekeverjük. Ebbe a keverékbe belemártjuk a babapiskótákat egyenként egy
pillanatra, mert nagyon hamar megszívják magukat. Ezeket a beáztatott
piskótákat a tepsibe fektetjük szorosan egymás mellé. Ha kész az első sor,
akkor kivesszük a hűtőből a krémet és a tojáshabot, a tojáshabot beletesszük a
sajtos krémbe és összekeverjük. Ezután a piskótákra teszünk egy "sor"
krémet majd megint áztatott piskótát. Ebből a mennyiségből két ilyen sor jön
ki. A lényeg, hogy a legteteje krém legyen. Megszórjuk jó bőven a tetejét
kakaóporral.
Tálalás: Elkészülés után még
legalább egy éjszakát pihentessük, hogy "összeérjen". Lehet hozzá még
tejszínhabot adni tálaláskor.
Óvatosan szeleteljük!