Tésztafajták



Az olaszok gyárilag előállított száraz tésztái általában durumlisztből és vizből készülnek, a házilag, frissen gyúrt fajták tojást is tartalmaznak.

Mártásokhoz való tészták

Két csoportba tartoznak, a hosszú, étkezéskor villára csavarható fajták és a gyakran bordázott felületű rövidek, melyek valósággal úsznak a mártásban.
Spagetti- többféle méretben és színben kapható
A metélteket szélességük alapján különböztethetjük meg:
A tagliatelle és a fettucine = lapos, hosszú metélt
A pappardelle = fészekszerűen összecsavart metélt
A raginette = fodros metélt
A rövid csőtészták a sűrű, tartalmas mártásokhoz illenek.
A középen lyukas fajták közül a makaróni (vastagabb) a bucatini a (vékonyabb).
Ugyanebből a tésztából készül a vastag és rövid rigatoni, továbbá a sima vagy bordázott felületű ferde végű - penne.
Ide tartozik a Spátzle német különlegesség is, mely vékony, hosszú, galuskaszerű tészta.

Levesbetétek:

Csővég, kagylótészta, cérnametélt, csillagocska. Főzési idejük rövid, nem csúsznak le a kanálról.

Töltött tészták:

A tortellini nevű tésztagyűrűt hússal, zöldségfélékkel vagy sajttal töltve készítik, mig a szögletes tésztatáskát a - raviolit általában parajjal v. túróval töltik. pikánsan ízesítik.
Fogyaszthatóak levesbetétként is v. mártásokhoz, de olvasztott vajjal, reszelt sajttal gazdagítva szintén népszerűek.
Céklával, spenóttal színezve is árusítják.
Ritkább változata a kalaphoz hasonló cappelletti.

Tészták teljes őrlésű lisztből:

A jellegzetes szürkésbarna színéről lehet felismerni. Rövid makaróni, orsótészta v. spagetti változatban fordul elő.  Főzési ideje hosszabb, mint a fehér lisztből gyúrtaké. Sűrű, tartalmas, fűszeres mártásokhoz v. levesbetétként ajánlják - nem csupán a reformkonyha elkötelezettjeinek.

Tölteni, sütni való tészták

Lasagne. A legszélesebb fajtát húsos, zöldséges, besamel mártással megöntözve, rétegesen rakják le, reszelt sajttal megszórva sütik meg.
Nagyon vastag sült tészta a Cannelloni, a kagylótésztával együtt sokféleképpen tölthető, majd tetszés szerint paradicsomos v. tejszínes mártással leöntve süthető meg. Ha a mártás elég híg, ezeket a tésztákat nem kell előzetesen kifőzni.

Dekoratív salátatészták

A Ruote a kerékhez, a farfalle a pillangóhoz hasonlít. a fusilli rövid csavart tészta. A szarvacska és kagylótészták belül üregesek, igy sok mártást vesznek fel. A salátákba szánt tésztákat rugalmasra főzzük! Felhasználhatóak mártásokhoz v. levesbetétként is.

Bretelloni (fodros metélt)

Béleljünk ki egy tortaformát vagy jénait a kifőtt tésztával, simítsunk rá egy réteg blansírozott spenótlevelet. Borítsuk be bacon-szeletekkel, majd öntsük rá felvert tojás, reszelt parmezán szerecsendióval ízesített keverékét. Sütőbe pirítsuk aranysárgára. 

Capelli D'Angelo (cérnametélt) 

Apró konzerv rákokat citromlé, chili, tengeri só, fokhagyma keverékébe forgassuk, majd süssük ki olajban. Öblítsünk ki egy edényt fehérborral, vajazzuk ki a belsejét, és ebben keverjük össze a rákot, a ragut és a tésztát. 

Cirioline, (hosszú metélt)

Keverjünk össze felcsíkozott cukkínit finomra vágott hagymával, fokhagymával. Futtassuk meg egy kevés olívaolajban. Öntsük a kifőtt tésztára. 

Farfalle (masnitészta)

Vágjunk nagyon apróra füstölt sonkát, zöldhagymát, keverjük a kifőtt tésztához. Szórjuk meg reszelt sajttal. 

Lumaconi (szarvacska) 

Dinszteljünk csíkokra vágott vöröskáposztát, ízesítsük chilivel, fokhagymával, keverjünk hozzá rokfortos besamelmártást, majd öntsük a tésztára. 

Maccaronecelli (hosszú makaróni)

Öntsünk egy tálba kevés olívaolajat. Adjunk hozzá dinsztelt hagymát, köménymagot, fokhagymát, felkockázott paradicsomot, szardellát, pirított fenyőmagot, szerecsendiót és mazsolát. Ha egy kevés sült csirkemellet felkockázunk, és hozzákeverjük, még gazdagabb lesz. A szószt jól forgassuk össze a tésztával.

Orecchiette (kagylótészta) 

Ízesítsünk paradicsomszószt zellerrel, kevés naranccsal és citromhéjjal. Keverjünk bele egy csepp tabasco-t és egy pirinyó vodkát. Forgassuk bele a tésztát a különleges mártásba. 

Pappardelle (széles metélt)

Az apróra vágott erdei gombát pirítsuk meg egy kicsit olívaolajon, dobjunk rá pici zúzott fokhagymát. Keverjük össze a kifőtt tésztával, hintsünk a tetejére összevágott petrezselymet. Díszítsük néhány paradicsom gerezddel, borsozzuk meg, majd szórjunk rá parmezánt. 

Penne regine, (rövid csőtészta) 

Tegyünk a kifőtt tésztára fűszeres olívaolajat, apró kockára vágott paradicsomot, mozzarella sajtot, hintsük meg metélőhagymával vagy friss bazsalikommal. 

Pizzoccheri (biometélt) 

Szórjunk a felkockázott paradicsomra reszelt parmezánt, finomra vágott zöldhagymát és petrezselymet. Keverjük össze a kifőtt tésztával, és tegyünk pár szelet mozzarellát a tetejére. Tegyük néhány percre sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon a tésztára. 

Taglierini, (színezett tészta) 

Keverjünk össze tojássárgáját, vajat, gyenge mustárt. Ízesítsük finomra vágott kaporral és citromlével. Öntsük a mártást a tésztára. Tehetünk rá apróra vágott füstölt lazacot is.