350 g különböző fajtájú gomba, 2
gerezd fokhagyma, 125 g húsos füstölt szalonna, 2 újhagyma, 1 csokor
petrezselyemzöld, 4 l víz, só, bors, 350 g búzalisztből készült tészta (Graham-liszt),
1 evőkanál vaj, 2 evőkanál olaj. 1/8 l száraz fehérbor, vaj a kikenéshez, 1/8 l
tej, 2 tojás, 1,5 teáskanál étkezési keményítő, 75 g reszelt ementáli sajt, 0,5
teáskanál szárított kakukkfű
Előkészítés: 15
perc
Főzés: 20 perc
Tipp Az évszaknak megfelelően
más-más gombafajtákkal is készíthető. Gombából készült ételeket ne melegítsünk
fel újra!
1. A gombát megtisztítjuk,
megmossuk, és apróra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomjuk. A
szalonnát kockákra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, karikákra szeljük. A
petrezselymet aprítjuk.
2. A vizet felforraljuk,
megsózzuk, a tésztát 1 evőkanál olajjal - típustól függően - 8-12 perc alatt
kifőzzük, de nem túl puhára. Rögtön leöblítjük hideg vízzel, majd
lecsepegtetjük.
3. A maradék olajat felforrósítjuk
beletesszük a vajat és szalonnát, majd a gombát 5 percig kicsit pirítjuk benne.
Az újhagymát és fokhagymát az utolsó percben tesszük hozzá. Azután megsózzuk,
megborsozzuk, és fehérborral felengedjük.
4. Mikrohullámú sütőbe tehető
edényt kivajazunk. A tésztát összekeverjük a gombás-szalonnás keverékkel és a
petrezselyemmel.
5. A tejet a tojással,
keményítővel és sajttal elkeverjük, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük.
Ezt a mártást a tésztára öntjük, 600 W-s teljesítménynél és 200 °C-on a légbefúvásos
tűzhelyben 9 percig sütjük, majd azonnal tálaljuk.