Szedres tiramisu



Hozzávalók: 400 g jól érett szeder, 150 g porcukor, 100 ml vörösbor, 2 evőkanál cseresznye likőr (én Garone Cherry-t használtam), 2 evőkanál narancslé, 2 evőkanál Cassis (ezt kihagytam, mert nem tudom, hogy mi ez. Ha valaki tudja, homályosítson fel!), 1 tojássárgája, 1 cs vaníliás cukor, 2 evőkanál Amoretto (likőr, vagy Amoretto massza kávéban feloldva. 250 g Mascarpone (cukrászati sajt, az Azuro krém nagyon jó), 250 g tejszín, 150 g babapiskóta, 40 g vékonyra vágott mandula, 300 g málna, 1 teáskanál citromlé
Elkészítése: 70 g porcukorból karamellt készítünk, amit a vörösborral kell felönteni. Addig forralni, amíg fel nem oldódik a karamell, majd hozzá kell adni a cseresznye likőrt, narancslevet, (Cassist) és addig főzni, míg szép tiszta színe nem lesz. Add hozzá a szedret és vedd le a tűzről. Ezt a szirupot hagyd lehűlni.
A tojássárgáját 60 g porcukorral, a vaníliás cukorral, és az Amorettóval keverd habosra. Majd kevert hozzá a Mascarpone-t.
A tejszínt keményre verd fel, ezt a kemény habot keverd hozzá a krémhez. A szedret vedd ki a szirupból. A babapiskóta felét helyezd el a tál alján, öntözd meg a sziruppal, a krém felét kend a tetejére, erre tedd rá a szeder felét, majd megint babapiskóta jön, amit a sziruppal megitattál, majd a maradék szeder és a tetejére a maradék krémet kend rá.
A mandulát meleg lábosban pörköld aranybarnára, és egy evőkanál porcukrot adj hozzá, addig hagyd fent a tűzön, míg a cukor aranybarnára karamellizálódik. Ezt a mandulát tedd a sütemény tetejére. A kész tiramisut jól takard le és min. 4 órára tedd be a hűtőbe pihenni a legjobb, ha egész éjszaka pihen.
A málnát préseld át szűrőn, keverj hozzá 2 evőkanál porcukrot, 1 teáskanál citromlevet és a maradék szirupot. Tálalásnál a szelet tiramisu mellé önts egy kis málnaszószt, és esetleg egy kis tejszínhabbal díszítheted.