Bolognai spagetti
Hozzávalók: 40 dkg spagetti, 4
dkg parmezán sajt
A mártáshoz: 1 fej hagyma, 1
sárgarépa, kevés zeller zöldje, 1 húsleveskocka, 1 evőkanál olaj, 5 dkg húsos
szalonna, 25 dkg darált marhahús, 7 dkg paradicsompüré, 1 babérlevél, só, bors,
cukor
Elkészítése: A hagymát, a
sárgarépát felaprítjuk, a zeller zöldjét finomra vágjuk, a leveskockát
feloldjuk három deci forró vízben.
Felhevítjük az olajat,
aranysárgára pirítjuk benne a zöldséget, hozzáadjuk a paradicsompürét, a
babérlevelet, a húslevest, a darált marhahúst, megsózzuk borsozzuk, megszórjuk
csipetnyi cukorral, és időnként megkeverve 30-40 percig pároljuk.
A spagettit megfőzzük, leszűrjük.
Mindenkinek külön tálaljuk, a tányérba tegyünk spagettit, majd rá a húsos
mártást, végül szórjuk meg reszelt sajttal.
Carbonari spagetti
Elkészítése: Húsos füstölt szalonnát
csíkokra vágunk, megpirítjuk. A frissen kifőzött spagettit, átforgatjuk vele.
Tejföllel elkevert tojást és rozmaringot adunk hozzá és átpirítjuk. Reszelt
sajttal megszórjuk, de ezt nem pirítjuk.
Csirkehúsos spagetti zöld mártással
Hozzávalók: 250 g csirkemell, bőr
és csont nélkül, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 4 l víz, só, 2 gerezd fokhagyma,
4 evőkanál liszt, fekete bors, 300-400 g spagetti, 1 l tyúkhúsalaplé, 100 ml
tej, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor bazsalikom, 40 g parmezán sajt
Előkészítés: 12 perc
Főzés: 17 perc
Elkészítése:
1. A csirkehúst csíkokra vágjuk.
A vajat nagy serpenyőben mérsékelt tűzön felforrósítjuk, a húst körülbelül 7
percig sütjük benne, amíg kissé meg nem barnul. Ezután szűrőkanállal kivesszük,
megsózzuk, és melegre tesszük.
2. A vizet fazékban felforraljuk
és megsózzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, majd a serpenyőben
néhány másodpercig pároljuk. Megszórjuk a liszttel és borssal, tovább pároljuk,
de ne hagyjuk pirulni. Levesszük a tűzhelyről. A tésztát a csomagoláson előírt
ideig főzzük, de ne túl puhára.
3. Közben a lisztkeverékbe
először a tyúkhúsalaplét majd a tejet habarjuk el kézi habverővel; az egészet
felforraljuk, és 2-3 percig főzzük, amíg sima, sűrű nem lesz a mártásunk.
4. A mártást mixerbe öntjük. A
petrezselymet és bazsalikomot megmossuk, szárazra törölgetjük, durvára vágjuk
és hozzáadjuk (néhány szép bazsalikomlevélkét tartsunk meg a tálaláshoz,
díszítésre). Az egészet a mixerben pépesítjük, egészen addig, amíg egységes
zöld színűvé nem válik.
5. A kifőtt tésztát jól
lecsepegtetjük, majd tálba tesszük. A zöld mártást, kisült csirkehúst és sajtot
jól elkeverjük vele. Bazsalikomlevéllel díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Fűszeres spagetti
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg
spagetti, 1 szál póréhagyma, 2 kis cukkíni, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejszín, 1
csokor petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: a tésztát sós vízben
kifőzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük. A póréhagymát megtisztítjuk, a cukkínit
megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, szétnyomjuk.
A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat,
beletesszük a póréhagymát, cukkínit, kb. 2 percig kevergetve pirítjuk, majd
hozzáadjuk a petrezselymet, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, az egészet jól
átforgatjuk, végül beletesszük a megfőzött spagettit. Az egészet jól
összekeverjük, átforrósítjuk, és reszelt sajttal tálaljuk.
Mustáros spagettikeverék
Hozzávalók: 1 csomag spagetti, 1
tubus mustár, 2 tojás, 4 dl tejföl, 20 dkg tepertő, 5 dkg sajt
Elkészítés: A spagettit
félbetörjük, és sós vízbe kifőzzük. Rátesszük az apróra vágott zsíros
tepertőre. Felverünk két tojást, és ráöntjük. Összekeverjük, hogy kicsit
megdermedjen. Belekeverjük a mustárt és a tejfölt. Tálaláskor rászórjuk a
reszelt sajtot.
Padlizsános spagetti
(4 személyre)
Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 1
kicsi padlizsán, 10 dkg reszelt sajt, 3 gerezd fokhagyma, fél dl olaj, fél dl
száraz fehérbor, 1 tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 húsleveskocka,
ízlés szerint só.
Elkészítése: A spagettit a
szokásos módon megfőzzük, majd egy evőkanál olajjal átkeverjük, és melegen
tartjuk. Közben a padlizsánt megmossuk, héjastól apró kockákra vágjuk, és jól
megsózzuk. Összekeverve 15 percig hagyjuk állni. Ezután szűrőkanálba rakjuk, és
leöblítve lecsöpögtetjük. A megmaradt olajon megfonnyasztjuk a tisztított és
zúzott fokhagymát, ezután rátesszük a leszűrt padlizsánkockákat, és hirtelen
megpirítjuk. Ráöntjük a bort és még fél dl vizet, beletesszük a húsleveskockát,
és fedő alatt 10 percig pároljuk. Közben egyszer-kétszer megkeverjük. A főtt
tésztát beleforgatjuk a fokhagymás padlizsánba, majd a fűszerekkel ízesített,
reszelt sajttal elkevert, felvert nyers tojással leöntjük. Erős lángon gyorsan
összekeverve, kissé le is pirítjuk.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Spagetti alla Bolognese
Hozzávalók: 40 dkg spagetti, 1 dl
olaj, egy kis fej reszelt vöröshagyma, 1 sárgarépa, egy kis darab zeller, 1
zellerlevél, 10 dkg darált marha- vagy sertéshús, 5 púpos evőkanál paradicsompüré,
só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 ágacska friss rozmaring, 1
pohár víz
Elkészítése: Az olajban
megpirítjuk reszelt vöröshagymát, mikor sárgulni kezd belereszeljük a
sárgarépát és a kis darabka zellert, ezzel erős lángon tovább pirítjuk, majd
beletesszük a húst és ismét tovább pirítjuk. Ha szép szint kapott már
fölengedjük paradicsompürével, beletesszük a fűszereket, és vízzel felhígítjuk,
és lefedve lassú tűzön 2 óra hosszat forraljuk. Csak arra vigyázzunk, hogy ne
sűrűsödjön túlságosan be, ne égjen oda. A spagettit sós vízben kifőzzük,
leszűrjük. Minden tányér tészta tetejére mártást öntünk, és bőven meghintjük
reszelt sajttal.
Spagetti alla Carbonara
Hozzávalók: 40 dkg spagetti, 20
dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl, 1 tojássárgája, reszelt sajt
Elkészítése: A sós vízben kifőtt
tésztára öntjük a tojással elkevert tejfölt és a tetejére apróra vágott,
ropogósra sütött szalonnát hintünk. Nagyon jó ízt ad a tejfölnek, ha a füstölt
szalonna kisült zsírjából egy keveset belekeverünk. A tetejét bőven hintsük meg
reszelt sajttal.
Spagetti alla milanese
Hozzávalók: 50 dkg spagetti, egy
evőkanál olaj, egy kis fej reszelt vöröshagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 25
dkg füstölt tarja, 20 dkg gomba, só, őrölt bors, 1 ágacska friss rozmaring, 30
dkg reszelt sajt
Elkészítése: A spagettit sós
vízben puhára főzzük. Közben olajon megpirítjuk a vöröshagymát, beletesszük a
paradicsompürét, a kockára vágott húst, a megtisztított karikára vágott gombát.
A fűszerekkel ízesítjük, és addig pároljuk, míg a gomba meg nem puhult. Minden
tányér tészta tetejére mártást öntünk, és meghintjük reszelt sajttal.
Spagetti alla puttanesca
Hozzávalók: 4 gerezd fokhagyma, 4
db szardellafilé, 75 g fekete olívabogyó, mag nélkül, 4 evőkanál kapribogyó, 4
l víz, só, 300-400 g spagetti, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kg hámozott, kockára
vágott paradicsom (konzerv), 1 teáskanál szárított, morzsolt szurokfű
(oregano), 1 késhegynyi zúzott piros cseresznye-paprika, fekete bors, 1-2 szál
petrezselyemzöld
Előkészítés: 12
perc
Főzés: 12 perc
TÁLALÁSI JAVASLAT Kínáljunk ehhez
a fogáshoz Chianti vagy más zamatos olasz vörösbort, amely kiemeli a mártás
fűszeres ízét. Eme hagyományos étel nevét a "kis utcalányról" kapta,
s gyökerei a vidéki konyha hagyományaihoz nyúlnak vissza - mint a legtöbb
gyorsan elkészíthető és olcsó olasz tésztaételnek.
Elkészítése:
1. A négy gerezd fokhagymát
megtisztítjuk leöblítjük, és finomra vágjuk. A szardellafilét feldaraboljuk. Az
olívabogyókat félbevágjuk, a kapribogyókat lecsepegtetjük.
2. Nagy fazékban feltesszük a
vizet forrni, megsózzuk. A spagettit a csomagolás útmutatója szerint addig
főzzük, amíg megfő, de ügyeljünk, hogy ne legyen túl puha.
3. Másik fazékban mérsékelt
hőfokon felforrósítjuk az olajat. A fokhagymát és szardellát kb. 3 percig
pároljuk, amíg a szardella teljesen meg nem puhul.
4. A paradicsomot a levével
együtt, valamint az olajbogyót, kapribogyót, szurokfüvet és paprikát a
szardellához adjuk. Időnként megkavarjuk, kb. 5 percig főzzük, majd sóval, borssal
fűszerezzük.
5. A petrezselymet megmossuk,
szárazra törölgetjük, és durvára aprítjuk. A spagettit jól lecsepegtetjük, 4
tányéron elosztjuk. A mártást a forró tésztára öntjük, minden adagra szórunk
egy kevés petrezselymet, és azonnal tálaljuk.
Kisebb fortélyok
Az alábbiakban közölt két
húsmentes mártást nem főzzük, mivel a forró tészta kellőképpen felmelegíti.
300-400 g kész tészta (pl. fusilli, penne, spagetti), vagy 750 g frissen
készült tészta elegendő 4 személy részére.
Articsóka-olajbogyó-mártás
Elkészítése: Leöntjük az olajat
egy 250 g-os articsókaszív-konzervről, 2 evőkanálnyit megtartunk az olajból. Az
articsókát feldaraboljuk, és tálba tesszük. 75 g fekete olajbogyót kimagozunk
és felszeletelünk. Végül 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldet, a
félre-tett olajat, az olajbogyót, valamint sót és borsot keverünk az
articsókához. Az időközben a 4 l vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát,
lecsepegtetjük, 4 adagban tálaljuk, a mártást elosztjuk rá.
Bazsalikommártás
fenyőmandulával
Elkészítése: 2 evőkanál fenyőmandulát kisebb serpenyőben
aranybarnára pirítunk. Közben 1 evő-kanálnyi bazsalikomot vagy
petrezselyemzöldet mosás és szárazra törlés után apróra vágunk. Az időközben a
4 l vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát, lecsepegtetjük és elkeverjük 1
evőkanál vajjal vagy margarinnal, valamint 1 evőkanál bazsalikommal (petrezselyemmel)
és fenyőmandulával. Minden adagra szórunk egy leheletnyi pirospaprikát. 4 személyre
elegendő.
Spagetti bolognai mártással 1.
Hozzávalók 4 személyre: 45 dkg
spagetti, 30 dkg darált marhahús, 12 dkg füstölt szalonna, 1 közepes fej
hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 csomó petrezselyem, 4 dl húsleves,
10 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál paradicsompüré, 15 dkg gomba, 10 dkg nyers
füstölt sonka, só, 20 dkg reszelt parmezán sajt.
Elkészítése: A húst. a
sárgarépát, a szalonnát, a hagymát és a fokhagymát ledaráljuk, hozzákeverjük a
finomra vágott petrezselymet, s vajban barnára pirítjuk. Belekeverjük a paradicsompürét,
felöntjük a húslevessel, és lassú tűzön addig pároljuk, míg jó sűrű mártást kapunk,
végül belekeverünk 5 dkg reszelt parmezánt. Ezzel valójában készen is van a
bolognai mártás, de sok helyen különböző módon tovább gazdagítják. Például úgy,
hogy kevés vajban szeletelt gombát és finomra metélt sonkát pirítanak, a
mártáshoz keverik, de gyakran tesznek hozzá tejfölt is. Velünk ellentétben az
olaszok nem öblítik le hideg vízzel. tehát nem hűtik le a kifőtt tésztát,
mielőtt a mártáshoz adják. Tálaláskor a frissen reszelt parmezánt külön
tányérra tegyük, hogy mindenki ízlése szerint szórhassa meg a spagettijét.
Spagetti bolognai mártással 2.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg
spagetti, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 3 dkg zellergumó, 3 gerezd fokhagyma,
10 dkg paradicsompüré, 10 dkg HÉRA főzőmargarin, 5 dkg vöröshagyma, 30 dkg
darált hús, 1 púpozott teáskanál finomliszt, 1 dl vörösbor, 1.5 dl víz, 10 dkg
parmezán sajt, ízlés szerint Suller só, kakukkfű, őrölt bors.
Elkészítése: 1 liter, forrásban
lévő vízbe sót teszünk, majd hozzáadjuk a spagettit és fedő nélkül,
takaréklángon főzzük. A vöröshagymát a Héra főzőmargarinon átpirítjuk,
hozzáadjuk a darált húst, a kockára vágott sárgarépát, gyökeret, zellergumót és
együtt átpirítjuk. Zúzott fokhagymát adunk hozzá, törött borssal, kakukkfűvel
fűszerezzük, sóval ízesítjük. Paradicsompürét adunk hozzá és jól lepirítjuk.
Megszórjuk liszttel és felengedjük vörösborral. Jól kiforraljuk, ha szükséges,
utánízesítjük és fűszerezzük. A kifőzött spagettire öntjük, reszelt sajttal
megszórjuk, ízlés szerint sütőben átpirítjuk.
Spagetti-krokett
Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 2
dkg vaj, 2 dl tej, 15 dkg sajt, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, só, bors
Elkészítés: A spagettit apró
darabokra tördeljük, és sós vízben kifőzzük. Szitán lecsurgatjuk és
megszárítjuk. A lisztből, vajból meg a tejből sűrű besamelt főzzünk. A tűzről
levéve beletesszük a sajtot, megsózzuk, megborsozzuk, és ha kihűlt,
belekeverjük az egyik tojást meg a spagettit. A lisztezett deszkán ujjnyi
vastagra simítjuk és lisztes kézzel kis kroketteket formálva belőle,
bepanírozzuk, és bő forró olajban kisütjük.
Spagetti mandulamártással
4 l víz, só, 1 evőkanál olaj, 350
g spagetti, 1 gerezd fokhagyma, 60 g darált mandula, 50 g vaj, 1 l főzőtejszín,
1 l zöldségalaplé, frissen őrölt fekete bors, néhány mentalevél
Előkészítés: 7 perc
Főzés: 15 perc
Tipp: Aki nem szeretne friss
fokhagymát használni, néhány csepp fokhagymaolajjal is helyettesítheti.
1. A vizet felforraljuk, sót,
olajat adunk hozzá. A spagettit beletesszük, a csomagoláson lévő útmutató
szerint 12-1 5 percig főzzük, de nem túl puhára.
2. Közben a fokhagymát
megtisztítjuk és szétnyomjuk. A mandulát mélyebb serpenyőben olaj nélkül,
keverés közben hirtelen megpirítjuk. Amint érezzük a mandula illatát,
hozzáadjuk a vajat és fokhagymát, a lángot kisebbre vesszük. Felengedjük
tejszínnel és zöldség-alaplével, 3 percig gyenge hőfokon pároljuk. Sóval,
borssal ízesítjük.
3. A mentaleveleket megmossuk, szárazra
törölgetjük, apróra vágjuk, és a mandulamártásba keverjük. A spagettit
lecsepegtetjük, a mártást ráöntjük, és azonnal tálaljuk.
Spagetti sült fokhagymával
Hozzávalók: 3 fej fokhagyma, egy
kevés olaj, 1 evőkanál Dijoni mustár, 2 evőkanál citromlé, őrölt feketebors, 1
csésze (2.5 dl) cukkíni, 1 csésze gomba, 1 evőkanál vaj, fél csésze víz, 1
közepes paradicsom, 25 dkg spagetti
A fokhagymákat kenjük be olajjal,
és egyenként csomagoljuk be alufóliába. Tegyük őket kisebb sütőedénybe, és
sütőben süssük meg. Hagyjuk kihűlni 10 percig. Szedjük szét gerezdekre a
fokhagymákat, és egy edénybe nyomjuk ki a gerezdek belsejét, a héjat dobjuk el.
A puha sült fokhagymát, a mustárt, a citromlevet és a borsot tegyük
turmixgépbe, és jól keverjük össze.
A felkockázott cukkínit és a
felszeletelt gombát forró vajban süssük 3 perc alatt ropogósra, adjuk hozzá a
fokhagymás krémet, az apróra vágott paradicsomot és a vizet. A tüzet vegyük
takarékra, és csak addig főzzük a szószt, amíg jól át nem forrósodik. A
spagettit főzzük ki sós vízben, majd szűrjük le.
A spagettit szedjük tálba, és
öntsük rá a szószt. Tálaljuk forrón.
Spagetti szalonnával és zöldséggel
Hozzávalók: 200 g vékony szelet
szalonna, 1 piros húsú paprika, 1 zöld húsú paprika, 1 padlizsán (kb. 300 g), 4
l víz, só, 300-400 g spagetti, 2 evőkanál olaj, 60 g reszelt parmezán sajt, 1/8
l főzőtejszín, fekete bors
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 16 perc
Elkészítése:
1. A szalonnát 5 cm-es csíkokra vágjuk.
A paprikákat megmossuk, megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk. A padlizsánt
megmossuk, megtisztítjuk, hosszában négy részre, majd karikákra vágjuk.
2. A vizet fazékban felforraljuk
és megsózzuk. Közben a szalonnát nagyobb serpenyőben addig pirítjuk, amíg kissé
megbarnul és ropogós lesz. Kivesszük a zsírból a szalonnát, egy szalvétán
lecsepegtetjük. A serpenyőbál kiöntjük a zsírt, és az edényt szárazra
törölgetjük. A spagettit a csomagoláson előírt módon, nem túl puhára főzzük.
3. A serpenyőben mérsékelt tűzön
felforrósítjuk az olajat. A paprikát és padlizsánt kb. 5 percig pároljuk benne.
Jól lecsepegtetjük a tésztát, majd tálba tesszük. A sajtot, tejszínt és borsot
gondosan elkeverjük a tésztával. Végül a zöldséget és a szalonnát is
hozzáadjuk, kissé elvegyítjük, és azonnal tálaljuk.
Spagetti szénégető módra
Elkészítési idő kb. 30 perc,
Hozzávalók 4 személvre: 40 dkg
spagetti, só, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 pohár tejszín, 2 tojássárgája, 5
dkg reszelt parmezán vagy más kemény sajt (ementáli), bors, 1 evőkanál vaj,
vagy főzőmargarin
Elkészítés:
A spagettit tegyük lobogva fövő
sós vízbe, és 8-10 percig főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a tészta mérsékelt tűzön
is állandóan forrjon, mert ellenkező esetben elázik, de nem fő meg kellőképpen.
(A vizet annak megfelelően tegyük fel, hogy a száraztészták főzés során kb.
háromszorosukra duzzadnak. Hogy a szálak ne ragadjanak össze, a főzővízbe
előzőleg öntsünk kevés olajat. A gyári tésztát általában kissé tovább kell
főzni, mint a kézzel gyúrtat. Akkor jó, ha feljött a víz színére, kettétörve
már nem fehér, és vékony fehér csíkot sem látunk benne.) Közben a kockára
vágott szalonnát serpenyőben megpirítjuk. Gazdagabb lesz az étel, ha kis
darabokra vágott füstölt sonkát is teszünk bele. Ha nem adna elég zsiradékot,
akkor kevés olajjal, vagy főzőmargarinnal pótoljuk.
A tejszint simára keverjük a két
tojássárgájával és a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval és borssal
fűszerezzük. A spagettit leszűrjük. A tojásos keveréket ráöntjük a szalonnára,
hozzáadjuk a spagettit meg a vajat, és villával összekeverjük. Előmelegített
tálon kínáljuk.
Tojásos spagetti
Hozzávalók: 40 dkg spagetti, 10
dkg szalonna, 1 evőkanál olaj, 3 dkg margarin, 3 tojás, 3 dkg parmezán, fél dl
tejszín, só
Elkészítés: A szalonnát apró
kockákra vágjuk, az olajon kisütjük. Egy tálkába felverjük a tojásokat a
reszelt sajttal, az olvasztott vajjal, egy csipet sóval, ízlés szerint borssal
és végül hozzákeverjük a tejszínt (ezzel már nem verjük). Lobogó, sós vízben
(ne felejtsünk egy evőkanál olajat tenni bele, hogy a tészta össze ne ragadjon)
kifőzzük a spagettit, leszűrjük, leöntjük a szalonnás zsiradékkal,
hozzákeverjük a tojásos öntetet és azonnal tálaljuk. Célszerű a tálat
előmelegíteni, az aljára egy merőkanál tésztalét önteni, mert a spagettinek nem
szabad kiszáradnia, forrónak kell maradnia, hogy a tojás kissé megdermedjen
rajta!