Rossini pástétom




Hozzávalók: 35 dkg füstölt szalonna, 30 dkg gépsonka, 50 dkg csirkemáj, 70 dkg darált sertéshús, 10 dkg gomba, 5 dkg vaj, 4 tojássárga, fél dl konyak, fél dl vörösbor, 4 dl tejszín, 1 ek. liszt, 3 kk. só, 1 kk. őrölt bors, 2 kk. Kakukkfű.
Elkészítése: A szalonnát felszeleteljük és megszórjuk borssal, kakukkfűvel. Kibélelünk vele egy hosszúkás formát úgy, hogy a szélén ki is lógjon belőle (ezt majd a végén a pástétomra hajtjuk). A gépsonkaszeletekkel szintén az előző módon kibéleljük a formát. A májdarabokat a vajon átsütjük, kakukkfűvel megszórjuk és megpároljuk. Ha a máj kész, a tűzről lehúzva konyakkal ízesítjük. A darált sertéshúst a tojássárgákkal összekeverjük, megsózzuk, és a tejszínnel, a máj alatt lévő zsiradékkal és fél dl borral habosra keverjük. Végül beledolgozzuk a lisztet. A húsvagdalék negyedét a bélelt formába simítjuk, és a májdarabok felével kirakjuk. Erre kerül a 2. húsvagdalékréteg. Erre tesszük az egészben hagyott gombafejeket, és a húsvagdalék harmadik részével betakarjuk. Erre kerül a maradék sültmáj. Végül az egészet húspéppel bevonjuk.
Ezután a sonkaszeleteket, majd a szalonnaszeleteket a pástétomra hajtjuk. A formát letakarjuk, és forró sütőbe gőzfürdőbe állítjuk. Öt percig erős, majd takaréklánggal kb. 1, 5 óráig gőzöljük. A pástétomot a formában hagyjuk kihűlni, és 2-3 órára jégbe hűtjük.
Tálalás előtt a széleit késsel meglazítjuk, a pástétomot, hidegtálra borítjuk, és zöldségekkel körberakva kínáljuk.