Római galuska




Elkészítése: A római galuska alapja egy liter tej, amelyet sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítünk. Felforraljuk, és állandóan kevergetve öt evőkanál búzadarát szórunk bele. Takaréklángon még 5-10 percig keverjük, hogy a dara megduzzadjon, üvegessé, sűrűvé váljon. A tűzről levéve 10 deka reszelt sajtot keverünk bele, és ha langyosra hűlt, egy simára kevert tojással eldolgozzuk. Másfél ujjnyi vastagon kiolajozott tálba simítjuk, kihűtjük, és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjen. Utána hideg vízbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, vagy késsel kockákra vágjuk, és kivajazott tűzálló tálba félig egymásra fektetjük. A tetejére még 5-10 deka sajtot reszelünk, 3-4 deka vajat morzsolunk rá. Halványpirosra sütjük.