Elkészítése: A római galuska
alapja egy liter tej, amelyet sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval
ízesítünk. Felforraljuk, és állandóan kevergetve öt evőkanál búzadarát szórunk
bele. Takaréklángon még 5-10 percig keverjük, hogy a dara megduzzadjon,
üvegessé, sűrűvé váljon. A tűzről levéve 10 deka reszelt sajtot keverünk bele,
és ha langyosra hűlt, egy simára kevert tojással eldolgozzuk. Másfél ujjnyi
vastagon kiolajozott tálba simítjuk, kihűtjük, és egy órára a hűtőszekrénybe
tesszük, hogy megkeményedjen. Utána hideg vízbe mártogatott pogácsaszaggatóval
kiszúrjuk, vagy késsel kockákra vágjuk, és kivajazott tűzálló tálba félig
egymásra fektetjük. A tetejére még 5-10 deka sajtot reszelünk, 3-4 deka vajat
morzsolunk rá. Halványpirosra sütjük.