Hozzávalók: 4 l víz, só, 300-400
g penne (toll-hegy) vagy más olasz tészta, 100 g zöldbab, 300 g brokkoli, 100 g
cukorborsó, 2 nagyobb sárgarépa, 200 g zöld spárga, 2 evőkanál friss, vágott
bazsalikom vagy szurokfű, vagy 2 evőkanál szárított szurokfű (oregano), 1
gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál borecet, fekete bors, 2
teáskanál mustár
Előkészítés: 18
perc
Főzés: 8 perc
TIPP A felsorolt zöldségféleségek
sok másikkal helyettesíthetők vagy kiegészíthetők, így pl. friss borsóval,
karfiollal, paradicsompaprikával vagy cukkínivel.
Elkészítése:
1. Nagyobb fazékban felforraljuk
a vizet, megsózzuk, majd a csomagoláson előírt módon addig főzzük a tésztát,
amíg az meg nem fehéredik, de még nem lesz túl puha.
2. Másik fazékba 2-3 cm magasan
vizet töltünk, azt felforraljuk, és belehelyezünk egy párolóbetétet. Közben a
babot és brokkolit megtisztítjuk, és megmossuk. Végül a babot 3-4 cm hosszú
darabokra vágjuk, a brokkolit rózsákra szedjük. A cukorborsót megmossuk, és a
vastag szálkát lehúzzuk róla, a répát meghámozzuk, és keskeny csíkokra vágjuk.
A spárgát is megmossuk, és a csúcsi részeket levágjuk. A spárga alsó végét
félretesszük más étel készítéséhez.
3. Először a babot pároljuk 4
percig gőz fölött. Utána hozzáadjuk a többi zöldséget, további 5-6 percig
gőzöljük, amíg minden meg nem puhult, de még ropogós. A zöldséget jól lecsepegtetjük,
és tálba tesszük a bazsalikommal együtt
4. A fokhagymát megtisztítjuk, és
finomra aprítjuk. Villával jól összekeverjük az olajat, fokhagymát, ecetet,
borsot és mustárt, majd a zöldségre öntjük. A tésztáról leöntjük a vizet, jól
lecsepegtetjük, és a zöldséghez adjuk. Gondosan összekeverjük az egészet, és
azonnal tálaljuk