(4 személyre) 1, 2 kg
borjúlábszár vagy pulykacomb, 2 velőscsont, 25 dk rizs, 20 dk paradicsom, 2
vöröshagyma, 2 sárgarépa, 3 gerezd foghagyma, 1 liter húsleves, 3 dl fehérbor,
1 ek. parmezán sajt, 1 citrom, 1 ek. paradicsompüré, 2-3 ek olaj, 2 ek vaj
(margarin), 1 csokor petrezselyem, fehérbors, só, sáfrányos szeklice
A megtisztított, megmosott
zöldségeket apróra felkockázzuk. A megfűszerezett húst vaslábosban forró olajon
megpirítjuk, majd kivesszük. A
visszamaradt olajon üvegesre pároljuk a hagymakocka felét. Hozzáadjuk a
sárgarépát és a paradicsomot. 2 percig pirítjuk, felöntjük 5 dl levessel és 1
dl borral majd a paradicsompürével, sóval, borssal ízesítjük. Lefedve,
előmelegített sütőben 200 fokon (gáz 3 fokozat) kb. másfél órát pároljuk.
Hozzáadjuk a velőt, és a rizst
felöntjük a maradék levessel és borral. Sáfrányos szeklicével ízesítjük és
kevergetve kb. 30 percig főzzük. Végül belekeverjük a reszelt parmezánt.
A csíkokra metélt citromhéjat
összekeverjük a zúzott foghagymával és a felaprított petrezselyem zölddel. A rizottóra fektetett húst leöntjük a
mártással és meghintjük a fokhagymás keverékkel. Citromgerezdekkel és
petrezselyem levelekkel díszitjük.