Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt
tarja, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 8 db paradicsom, 10 dkg
rizs, 2 db zöldpaprika, só, törött bors, zöldpetrezselyem, 2 dkg vaj, 2 gerezd
fokhagyma, egy csipet kakukkfű, bazsalikom, vagy rozmaring.
Elkészítése: A szalonnát apró
kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A lereszelt hagymát ezen a szalonna zsíron
üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott sonkát is. Egy kicsit
pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát is. 10 dkg rizst megtisztítjuk,
hozzáadjuk, és felengedjük kétszeres mennyiségű vízzel, mint a rizs. Kevés
sóval és törött borssal ízesítjük, és takaréklángon fedő alatt puhára pároljuk.
A petrezselymet apróra vágjuk, a fokhagymát elkaparjuk, majd a
fűszernövényekkel együtt a rizzsel elkeverjük. A paradicsomok tetejét levágjuk,
belsejüket kikaparjuk, majd megtöltjük az ízletes, fűszeres, rizses töltelékkel.
Kivajazott tűzálló tálra helyezzük, tetejüket visszarakjuk, mindegyikre teszünk
egy vékony vajdarabkát, és sütőben átsütjük.