Összeállítás: 15 perc.
Sütés: 30 perc.
Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes
nagyságú cukkíni, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej, összevagdalt vöröshagyma, 2
szelet húsos füstölt szalonna, 2 tört fokhagymagerezd, 25 dkg darált sertés-
vagy borjúhús (esetleg vegyesen), 3 dl főtt rizs, 1 kis doboz paradicsompüré, 1
kiskanál szárított zöldfűszer, 1/2 kiskanálnyi chilipor, 2 evőkanál reszelt
(parmezán) sajt.
Elkészítése:
1. A sütőt közepes hőfokúra (180
°C-ra) bemelegítjük. Egy vastag falú tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal
kikenünk. A cukkínit megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejét kiskanállal
kiszedjük, és kockákra vágjuk.
2. Teflonserpenyőben az olajon a
szalonnát kiolvasztjuk, és a kétféle hagymát közepes lángon 3 percig,
kevergetve sütjük. A darált húst beleforgatva erős lángon 4 perc alatt aranysárgára
pirítjuk. Időnként megkeverjük, hogy a leve elpárologjon. Az apró húsdarabokat
villával szétbontjuk.
3. A rizst a fűszerekkel, a
paradicsompürével és a cukkínid arabokkal összekeverjük, és kissé átsütjük. Ezt
a tölteléket a kivájt cukkínik üregébe halmozzuk, és sajttal megszórjuk. A sütőben
30 percig sütjük, ez alatt a cukkíni is megpuhul.