Olasz káposzta



Hozzávalók: 1 kelkáposzta (kb. 75 dkg), 2 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 40 dkg darált hús, 5 dkg kemény sajt, 2,5 dl paradicsomlé, 2 paradicsom 1 kk. olasz fűszerkeverék, 1 ek. olaj 1 dl tejszín, 1 kis konzerv olajos hal 1 ek. vaj/margarin, 10 kimagozott fekete olívabogyó
Elkészítése: A kelkáposztát külső sérült leveleit lehántjuk, és 8 ép levelet leszedünk. A maradék káposztát csíkokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk. A sajtot lereszeljük. A paradicsomot kis darabokra vágjuk. A kelkáposztaleveleket sós vízben 5 percig blansírozzuk. Szűrőkanállal kivesszük a leveleket, és lecsepegtetjük őket. Az olajat felforrósítjuk, és a hagymát megpirítjuk benne. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. Az olajos halról leöntjük a levét, gerincét kiszedjük, majd az olívabogyóval és a fokhagymával együtt apróra vágjuk. Hozzákeverjük a hagymát és a húst, sózzuk, borsozzuk.
A kelkáposztaleveleket kiterítjük, és elosztjuk rajtuk a húsmasszát. Mindkét oldalon behajtjuk a leveleket, feltekerjük, és cérnával összekötjük. A kelkáposzta-roládokat mély tűzálló tálba tesszük. A paradicsomlevet felforraljuk, beletesszük a paradicsomot, a sajtot és az olasz fűszerkeveréket. 2-3 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, majd az egészet ráöntjük a káposztára, és kb. 50 percig betesszük a sütőbe. Közben a vajat/margarin felforrósítjuk, és a csíkokra vágott káposztát megbarnítjuk benne. Hozzáadjuk 1 dl vizet, és a káposztát kb. 12 percig főzzük. Sóval és borssal ízesítjük. A roládokkal és a paradicsomszósszal tálaljuk. Sós vízben főtt burgonya illik hozzá.