Hozzávalók: 1 kelkáposzta (kb. 75
dkg), 2 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 40 dkg darált hús, 5 dkg kemény sajt, 2,5
dl paradicsomlé, 2 paradicsom 1 kk. olasz fűszerkeverék, 1 ek. olaj 1 dl
tejszín, 1 kis konzerv olajos hal 1 ek. vaj/margarin, 10 kimagozott fekete
olívabogyó
Elkészítése: A kelkáposztát külső
sérült leveleit lehántjuk, és 8 ép levelet leszedünk. A maradék káposztát
csíkokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk. A sajtot lereszeljük. A paradicsomot
kis darabokra vágjuk. A kelkáposztaleveleket sós vízben 5 percig blansírozzuk.
Szűrőkanállal kivesszük a leveleket, és lecsepegtetjük őket. Az olajat
felforrósítjuk, és a hagymát megpirítjuk benne. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra.
Az olajos halról leöntjük a levét, gerincét kiszedjük, majd az olívabogyóval és
a fokhagymával együtt apróra vágjuk. Hozzákeverjük a hagymát és a húst, sózzuk,
borsozzuk.
A kelkáposztaleveleket
kiterítjük, és elosztjuk rajtuk a húsmasszát. Mindkét oldalon behajtjuk a
leveleket, feltekerjük, és cérnával összekötjük. A kelkáposzta-roládokat mély
tűzálló tálba tesszük. A paradicsomlevet felforraljuk, beletesszük a
paradicsomot, a sajtot és az olasz fűszerkeveréket. 2-3 percig rotyogtatjuk.
Hozzáadjuk a tejszínt, majd az egészet ráöntjük a káposztára, és kb. 50 percig
betesszük a sütőbe. Közben a vajat/margarin felforrósítjuk, és a csíkokra
vágott káposztát megbarnítjuk benne. Hozzáadjuk 1 dl vizet, és a káposztát kb.
12 percig főzzük. Sóval és borssal ízesítjük. A roládokkal és a
paradicsomszósszal tálaljuk. Sós vízben főtt burgonya illik hozzá.