Olasz csokoládébomba




Hozzávalók kb. 16 szelethez: 7,5 dl tejszín, 3 szelet (kb. 40 dkg) kör alakú vékony piskótalap, 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg tejcsokoládé, 2 teáskanál nescafé, 4 dkg szálasra vágott mandula, 5-6 evőkanál Amaretto (olasz mandulalikőr), 1 zacskó vaníliás cukor, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál kakaó, folpack
A nescafét kikeverjük 2,5 dl tejszínnel, majd felforraljuk, és levesszük a tűzről. A kétféle csokoládét nagyobb darabokra tördeljük, a forró kávés tejszínhez adjuk, és állandó keverés mellett felolvasztjuk. Tálba öntjük, majd kb. 2 órára hideg helyre állítjuk.
A mandulát teflonserpenyőben, külön zsiradék hozzáadása nélkül aranybarnára pirítjuk. Az egyik piskótalapból 21 cm átmérőjű kört vágunk ki. Egy 21 cm átmérőjű, félgömb alakú tálat folpackkal kibélelünk.
A második lapot hatfelé vágjuk. A háromszög alakú szeletekkel kibéleljük a tálat, s a tésztát meglocsoljuk 2 evőkanál likőrrel. Kemény habbá verünk 2,5 dl tejszínt a vaníliás cukorral. Hozzákeverünk 2 evőkanál likőrt, és a kihűlt pirított mandulát, majd a habot a tálban lévő piskótára simítjuk.
A harmadik tortalapot és a maradék piskótát összetörjük, a likőrös habra morzsoljuk, kissé belenyomkodjuk, és meglocsoljuk a maradék likőrrel. Kb. 1 órára behűtjük. A csokoládés krémet habverővel felverjük, megtöltjük vele a bomba közepét, majd elsimítjuk és befedjük a kör alakú piskótalappal. Folpackkal betakarjuk, és kb. 6 órán keresztül hideg helyen pihentetjük. A maradék tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. A csokibombát megfordítjuk, kirázzuk a formából, és a tetejéről lehúzzuk a
folpackot. Tálalás előtt befedjük édes tejszínhabbal és meghintjük a kakaóporral. A csokoládébomba Amaretto helyett dió-, kávé- vagy kakaólikőrrel elkészítve is finom.