Olasz burgonyapizza




Hozzávalók 16 szelethez: A tésztához: 30 dkg liszt, 4-6 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1/2 teáskanál só, a tepsi kikenéshez vaj vagy margarin
A tetejére: 1.5 kg burgonya, 1,2 dl olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál szárított oregano vagy szurokfű
Elkészítése: A szétmorzsolt élesztőt felöntjük 1.2 dl langyos vízzel, majd meghintjük a cukorral. A tálba szitált lisztet felöntjük a felfuttatott élesztővel. Összegyúrjuk, majd tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük. Hozzáadjuk az olajat és a sót, majd kézzel vagy robotgéppel simára dolgozzuk, és letakarva, további 30 percig kelesztjük. Közben a meghámozott, megmosott burgonyát kb. 1 cm vastagon felkarikázzuk. Az átgyúrt tésztát kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, és villával megszurkáljuk. Ráhelyezzük a burgonyakarikákat, meglocsoljuk a maradék olajjal, és meghintjük sóval, szárított oreganóval. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 45 percig sütjük. Szeletekre vágva tálaljuk. Hideg sör illik hozzá.
Ötletünk: A burgonyás pizzát tejszínnel, tejföllel is meglocsolhatjuk, s még gazdagabbá tehetjük, ha tetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra.