Hozzávalók 16 szelethez: A
tésztához: 30 dkg liszt, 4-6 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor,
1/2 teáskanál só, a tepsi kikenéshez vaj vagy margarin
A tetejére: 1.5 kg burgonya, 1,2
dl olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál szárított oregano vagy szurokfű
Elkészítése: A szétmorzsolt
élesztőt felöntjük 1.2 dl langyos vízzel, majd meghintjük a cukorral. A tálba
szitált lisztet felöntjük a felfuttatott élesztővel. Összegyúrjuk, majd tiszta
konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük. Hozzáadjuk az
olajat és a sót, majd kézzel vagy robotgéppel simára dolgozzuk, és letakarva,
további 30 percig kelesztjük. Közben a meghámozott, megmosott burgonyát kb. 1
cm vastagon felkarikázzuk. Az átgyúrt tésztát kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, és
villával megszurkáljuk. Ráhelyezzük a burgonyakarikákat, meglocsoljuk a maradék
olajjal, és meghintjük sóval, szárított oreganóval. Előmelegített sütőben, 200
fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 45 percig sütjük. Szeletekre vágva
tálaljuk. Hideg sör illik hozzá.
Ötletünk: A burgonyás pizzát
tejszínnel, tejföllel is meglocsolhatjuk, s még gazdagabbá tehetjük, ha tetejét
bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra.