Hozzávalók: Ökörvékonybél,
sonkaszalonna, sűrített paradicsom, fokhagyma, zeller, petrezselyem, zsír, só,
bors, vörösbor, víz
Elkészítése: A belet már
lehetőleg vásárláskor szabadíttassuk meg a hashártyától; vágjuk mintegy 20
centis darabokra, melyekből gyűrűket formálunk. Ezúttal is apróra vágunk sonkaszalonnát
fokhagymával, zellerrel és petrezselyemmel, forró zsírban szétolvasztjuk, majd
a gyűrűket szüntelen kevergetés közben megpirítjuk. Ezután megsózzuk,
megborsozzuk és felöntjük vörösborral. Ha a bor elpárolgott, víz következik,
ehhez adható néhány kanál sűrített paradicsom. 3-4 óra alatt - miközben egyre
utántöltjük a vizet vagy a bort - a gyűrűk összezsugorodnak és megpuhulnak.
Ezután rátesszük őket a megfőtt rigatonira (vagy a pontosan 18 percig főzött
rizsre) és jöhet a sajtozás: szórjuk rá a reszelt parmezánt vagy pecorinót.