Milánói rizottó 1.




Hozzávalók (8 személyre): 45 dkg rizs, 10 dkg vaj, 2 evőkanál olíva olaj, lehetőség szerint 1 evőkanál marha- vagy borjúvelő, 1 kávéskanál sáfrány, 3 evőkanálnyi forró víz, 2 dl száraz fehérbor, 1,5 liter tyúkhúsleves (3 leveskockából), őrölt fehér bors, 5 dkg reszelt parmezán sajt
Elkészítése: A sáfrányt 15-20 percig forró vízben áztatjuk, serpenyőben felmelegítjük az olajat, és a vaj felét, s három percig pirítjuk benne a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a velőt és a rizst, óvatosan kavargatjuk öt percig, vigyázva, hogy ne barnuljon meg. Hozzáöntjük a bort, addig melegítjük a rizst, amíg a bor csaknem elpárolog, majd hozzáöntünk 1 csésze levest, s addig főzzük, amíg a rizs fel nem szívja. Akkor folyamatosan hozzáöntjük a megmaradt levest, s kevergetjük, amíg a rizs meg nem puhul. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tetejére reszelt sajtot szórunk.