Hozzávalók kb. 16 szelethez:
A tésztához: 10 dkg liszt, 10 dkg
étkezési búzakeményítő, 4 tojás, 12 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg
étcsokoládé, 2 teáskanál sütőpor
A töltelékhez: 37 dkg mascarpone
(olasz jellegű tejszín krémsajt), 10 dkg cukor, 6 dkg étcsokoládé, 4 dl tejszín,
5 dl joghurt, 75 dkg eper, 9 lap fehér zselatin, 3 dkg kukoricapehely, 2
evőkanál eperlekvár, reszelt citromhéj
Elkészítése: A tojások fehérjét 4
evőkanál vízzel kemény habbá verjük. Beleszitáljuk a cukrot és a vaníliás
cukrot, egyenként belevegyítjük a tojások sárgáját, majd az étkezési búzakeményítővel
és a sütőporral összekevert lisztet. Végül hozzáadjuk a lereszelt csokoládét. A
tésztát sütőpapírral kibélelt, kb. 26 cm átmérőjű tortaformába simítjuk, és
előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 30-35
percig sütjük. A díszítéshez a csokoládét felolvasztjuk, és belekeverjük a
kukoricapelyhet. A csokoládés masszából két teáskanál segítségével, olajjal
megkent alufóliára apró halmokat rakunk és kihűtjük. A zselatint hideg vízbe
áztatjuk. Közben a kihűlt tortalapot keresztben kétszer kettévágjuk. Az alsó
lap köré tortakarimát pattintunk. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, és a
díszítéshez félreteszünk 4 szép szemet. Kb. 17 dkg epret 2 evőkanál cukorral
pürésítünk. 3 lap zselatint kinyomkodunk, kis lángon feloldjuk, a
gyümölcspürébe vegyítjük, és hűvös helyre állítjuk. 2 dl tejszínt habbá verünk,
és a pürébe keverjük. Amikor dermedni kezd, az alsó tortalapra kenjük.
Ráhelyezzük a középső lapot, és hűvös helyre állítjuk. 25 dkg mascarponét
összekeverünk 3 dl joghurttal, 3 evőkanál cukorral és a reszelt citromhéj
felével. 4 lap kinyomkodott zselatint kis lángon feloldunk, és a mascarponés
krémbe vegyítjük. Hideg helyre állítjuk. A maradék eperszemeket félbevágjuk, és
a középső tortalapra helyezzük. A dermedő krémet az eperrétegre simítjuk.
Beborítjuk a harmadik tortalappal, és 1 órára hideg helyre állítjuk. A maradék
joghurtot és mascarponét összekeverjük, a maradék cukorral és citromhéjjal ízesítjük.
Belekeverjük a feloldott zselatint, és hideg helyre állítjuk. Amikor dermedni
kezd, a torta tetejére és oldalára kenjük. A csokoládés kukoricapelyhet
összemorzsoljuk, majd 8 darabot félreteszünk, a többit a torta oldalába
nyomkodjuk. A megmelegített lekvárt a felvert tejszínbe keverjük, és a tortára
habrózsákat nyomunk. A félretett eperrel és csokoládés kukoricapehellyel
díszítjük.