Brokkolis makaróni
Hozzávalók:
30 dkg makaróni, 20 dkg brokkoli, 1 dl ketchup, 1 evőkanál oregano, 3 evőkanál
margarin, 4 paradicsom, 8-10 szem olajbogyó, 15 dkg sajt
Elkészítés:
A makarónit kifőzzük, leszűrjük, öblítjük, a brokkolit leforrázzuk, margarinon
megfutatjuk, oregánoval, sóval, borssal meghintjük, rátesszük a meleg makarónit
és ráöntjük a ketchupot. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük, pár szem
olajbogyóval megszórjuk, paradicsommal, oregánoval dekoráljuk.
Firenzei
makaróni 1.
Hozzávalók:
300 g makaróni, 600 g paraj, 12 dkg főtt sonka, 12 dkg reszelt sajt, 10 dkg
vaj, 6 dkg liszt, 3 dl tej, szerecsendió, törött bors, só
Elkészítése:
A parajt sós vízben kifőzzük, leszűrjük és ledaráljuk. 5 dkg vajból és a
lisztből rántást készítünk, felengedjük tejjel, és habverővel simára keverjük.
Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
A
makarónit sós vízben kifőzzük, és a kifőtt tészta felét kivajazott tűzálló
tálba tesszük. Rátesszük a parajkrémet, megszórjuk apró darabokra vágott
sonkával és reszelt sajttal. Befedjük a maradék tésztával, ismét szórunk rá
sajtot, és előmelegített sütőben jól átsütjük.
Firenzei
makaróni 2.
Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 30
dkg paraj, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 10 dkg sonka, 10 dkg
reszelt sajt.
Elkészítése: A makarónit sós
vízben megfőzzük, majd levét alaposan lecsorgatjuk. Közben megfőzzük a parajt,
áttörjük vagy megdaráljuk, és összekeverjük a lisztből, a vajból és a tejből
főzött besamellel, sóval meg a tejföllel. A makaróni felét kizsírozott tűzálló
tálba öntjük, ráöntjük a spenótos krémet, meghintjük a laskára vágott főtt
füstölt hússal vagy sonkával, meghintjük 5 dkg reszelt sajttal, és befedjük a
maradék főtt tésztával. Tetejére még 5 dkg reszelt sajtot szórunk, apró vaj
darabkákat hintünk rá, és a sütőben az egészet alaposan átsütjük.
Fűszeres, sajtos, tejfölös rakott makaróni
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 40 dkg makaróni, 8
dkg vaj, 3 dl tejföl, 4 db tojás, 3 g fehér bors, 2 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg
sonka, 10 dkg füstölt kolbász, 3 db főtt tojás, 12 dkg reszelt sajt, só
Elkészítése: A sós vízben
kifőzött, makarónit leszűrjük. Jól lecsepegtetjük, a vajat a tejföllel és a
tojássárgájával simára keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd
belekeverjük a makarónit. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a
makarónihoz keverjük. Egy magas falú tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk,
meghintjük zsemlemorzsával, majd beletesszük a makaróni egyik felét. Rászórjuk
a darált vagy apróra vágott sonkát, rátesszük a karikákra szelt füstölt kolbászt
és a felszeletelt főtt tojást. Beborítjuk a makaróni megmaradt részével,
meglocsoljuk a tejföllel, figyelve arra, hogy ezzel a kitálalt ételt egyúttal
díszítjük is. Megszórjuk a reszelt sajttal, ami szintúgy esztétikai értéket is
hordoz.
Közepes hőmérsékletű sütőbe téve
jól átsütjük, majd kockákra vágva tálaljuk. Tálalás után is cseppenthetünk még
egy-egy kiskanál tejfölt a makaróninkra.
Gombás makaróni
Hozzávalók: 35 dkg makaróni, 1
csomó újhagyma, 5 dkg margarin, 20 dkg gomba, 1 paradicsom, pirospaprika, őrölt
bors, 1 csokor petrezselyem
Elkészítés: Az egészben hagyott
makarónit forró sós vízben kifőzzük, megszűrjük, leöblítjük, majd jól
lecsöpögtetjük. A zöldjével együtt karikákra vágott hagymát a margarinon megpároljuk,
néhány perc múlva a megtisztított, felszeletelt gombát és a karikára vágott
paradicsomot is hozzáadjuk. Sóval, pirospaprikával ízesítjük. Tésztára
halmozzuk, tálaláskor a tetejét őrölt borssal és sok-sok felaprított
petrezselyemmel meghintjük.
Itáliai makaróni
Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 3
tojássárgája, 1 evőkanál vaj, só, bors, 2 kanál zsemlemorzsa, 1 dl olaj, 25 dkg
makaróni.
Elkészítése: A húst sütőben szép
pirosra sütjük, majd vékony csíkokra fölszeleteljük. A tojássárgákat elkeverjük
egy evőkanál vajjal, megsózzuk, megborsozzuk, hozzákeverjük a húst. A makarónit
sós vízben megfőzzük, jól lecsöpögtetjük, és a húshoz keverjük. Mély tűzálló
tálat megolajozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és beletesszük a húsos
makarónit. Sütőben 25-30 percig sütjük.
Makaróni-felfújt
Hozzávalók 12 szelethez: 30 dkg
liszt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 22 dkg vaj, 37 dkg makaróni, 20 dkg szeletelt
főtt sonka, 12 dkg reszelt parmezán sajt, 1 teáskanál tejszín, reszelt szerecsendió,
só, a nyújtáshoz liszt, a forma kikenéséhez margarin
Elkészítése: A lisztet 17 dkg
margarinnal, a felütött egész tojással, csipetnyi sóval és kevés reszelt
szerecsendióval, robotgéppel nagyobb tálban összedolgozzuk, majd kézzel sima omlós
tésztává gyúrjuk. Lefedve, kb. 30 percre hűvös helyre tesszük. Közben a
makarónit a szokásos módon, forrásban lévő, sós vízben 8-10 percig főzzük. A
tésztát leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és jól lecsöpögtetjük. 2.5 dkg
felforrósított vajban megforgatjuk, majd hűlni hagyjuk. A főtt sonkát csíkokra
metéljük, és 10 dkg reszelt sajttal együtt a tésztával elvegyítjük. Az omlós
tészta 2/3 részét lisztezett gyúródeszkán kb. 32 cm átmérőjű, kerek lappá
nyújtjuk, majd margarinnal kikent, 26 cm átmérőjű, magas falú tortaformába
fektetjük. A tészta oldalát körben a peremhez nyomkodjuk, az alját villával megszurkáljuk.
A makarónit a tortaformába halmozzuk, a tetejét kissé lelapítjuk, majd
elosztjuk rajta a forgácsokra vágott, maradék vajat. A megmaradt tésztát kb. 26
cm átmérőjű, kerek lappá nyújtjuk, és a makarónira borítjuk. Körben a szélét a
tésztaperemhez nyomkodjuk, majd a torta tetejét villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 20 percig
sütjük. Közben a tojássárgáját a tejszínnel összekeverjük, majd megkenjük vele
a tésztát. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és további kb. 10 percig
sütjük. A kész makaróni-felfújtat rácsra borítva, kb. 10 percig pihentetjük,
majd tálra helyezzük, és felszele teljük. Melegen fogyasztjuk.
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra.
Makaróni hússal lerakva
Hozzávalók: 35 dkg makaróni, 40
dkg sertéshús, 3 evőkanál olaj, 1 hagyma, 2 dl tejföl, paprika, 8 dkg sajt
Elkészítés: A húst pörköltnek
elkészítjük, paradicsommal ízesítjük és ledaráljuk. A makarónit kettétörjük,
bő, forró, sós vízben kb. 15 percig főzzük, leszűrjük, langyos vízzel
leöblítjük, és kevés meleg zsiradékban megforgatjuk, majd mély tűzálló tálba a
darált hússal rétegesen összerakjuk, és közben a tetejét a tejföllel locsoljuk.
Forró sütőben 20 percig pirítjuk. Tálalásnál külön reszelt sajtot adunk hozzá.
Makaróni korona milánói módra
Hozzávalók: 50 dkg rövid
makaróni, 25 dkg gomba, 3 dkg margarin, 15 dkg csirkemáj, 1 vastag szelet főtt
sonka, 5 dkg margarin, 4 dkg liszt, 2 és fél dl tej, 1 kis doboz paradicsompüré,
őrölt bors, oregano, só, 10 dkg reszelt ementáli sajt.
Elkészítése: A makarónit
forrásban lévő sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és felforrósított margarinban
hirtelen kisütjük, kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékban
átsütjük a megtisztított, negyedekre vágott gombát. A margarinból, lisztből,
tejből besamel mártást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét, megszórjuk
oreganóval, borssal, sóval, és jól összekeverjük. A negyedrészét félretesszük,
a többihez hozzáadjuk a gombát, a darabkákra vágott csirkemájat, csíkokra
vágott sonkát. A félretett mártással összekeverjük a makarónit, és egy olajjal
kikent koronaformába lazán belenyomkodjuk, majd előmelegített tálra borítjuk,
és a közepébe halmozzuk a májas-gombás keveréket. Forrón, reszelt sajttal
tálaljuk.
Makaróni zsályával 1.
Hozzávalók: 50 dkg makaróni, 6
evőkanál olaj, 10 zsályalevél, 20 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál vaj.
Elkészítése: Makarónit forró
vízben kifőzzük, leöblítjük. Az olajat egy edényben felforrósítjuk, a
zsályaleveleket beletesszük, és ropogósra sütjük. A forró makarónit hozzáadjuk,
elkeverjük úgy, hogy a zsályalevelek széttörjenek. Hozzáadva a sajtot,
meglocsoljuk vajjal.
Makaróni zsályával 2.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók: 40 dkg makaróni, 6 cl
olívaolaj, 10-12 db zsályalevél, 20 dkg parmezán sajt, 4 dkg vaj, só
Elkészítése: A makarónit sós
vízben kifőzzük és leszűrjük. Az olívaolajt egy edényben felforrósítjuk,
beletesszük a zsályaleveleket, és ropogósra sütjük. Hozzákeverjük a forró makarónit
úgy, hogy a zsályalevelek széttöredezzenek. Megszórjuk reszelt sajttal,
olvasztott vajjal meglocsoljuk, és azonnal, forrón tálaljuk.
Milánói makaróni 1.
Hozzávalók:
35 dkg makaróni, paradicsommártás, 20 dkg sajt
Elkészítés:
A makarónit megfőzzük. Ez alatt elkészítjük az olasz paradicsommártás
sonkás-gombás változatát (lásd. Mártások), és a leszűrt makarónira öntjük. A
tetejét sajttal meghintjük.
Milánói
makaróni 2.
Hozzávalók: 50 dkg makaróni, 7
dkg vaj, 7dkg zsír, 5 dkg hagyma, 10 dkg gomba, 15 dkg sonka, 2 dkg
paradicsompüré, cukor, só, bors, 15 dkg sajt.
Elkészítése: A makarónit
összetördeljük, és forrásban lévő vízbe téve puhára főzzük. Leszűrve a
következő anyagokkal keverjük össze: a finomra vágott hagymát zsírban puhára
pároljuk, hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát, s addig pároljuk, míg a
levét el nem főtte, és zsírjára nem sült. Akkor hozzáadjuk a finomra vágott
sonkát, a reszelt sajt felét, a paradicsompürét, cukrot, törött borsot és a vaj
felét. Elkeverjük a makarónival, a vaj másik felét rádaraboljuk, megszórjuk a
maradék sajttal, és előmelegített sütőben 15-20 percig takaréklángon sütjük.
Nápolyi makaróni
Elkészítési idő: 65 perc
Hozzávalók: 40 dkg makaróni, 50
dkg paradicsom, 12 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 g törött
bors, 2 dkg cukor, 2 g oregánó, 15 dkg reszelt sajt, só
Elkészítése: A makarónit sós vízben
megfőzzük, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. A szép, érett paradicsomokat
forró vízbe mártjuk, bőrét lehúzzuk, kettévágjuk, magját eltávolítjuk, és a
paradicsom húsát kockákra daraboljuk.
A fele mennyiségű vajat
felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre
pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zúzott fokhagymát, sóval, törött
borssal, cukorral, oregánoval ízesítjük, és folytonos keverés mellett, erős
tűzön besűrítjük. Ekkor belekeverjük a kifőzött makarónit, a fele mennyiségű
reszelt sajtot, beletördeljük a megmaradt vajat, és jól átforrósítjuk.
Tálaláskor a reszelt sajt másik
részével meghintjük.
Olasz rakott tészta
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 20
dkg gomba, 20 dkg császárszalonna, 1 flakon ketchup, 20 dkg trappista sajt, 1
csomag makaróni tészta
Az apróra vágott császár
szalonnát meg pirítjuk. Hozzá adjuk a gombát és megpároljuk saját levében.
Hozzá adjuk a darálthúst a ketchupot és összeforraljuk. Félretesszük. A tésztát
apróra törjük és kifőzzük. Közepes tepsit ki zsírozunk, a tészta felét az
aljába terítjük, erre kerül a darált húsos töltelék. A maradék tésztát a
töltelék tetejére terítjük és megszórjuk reszeltsajttal.
Sütöben fél órát sütjük 300. C
fokon
Rakott makaróni
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra, adagonként
Hozzávalók 4 személvre: 25 dkg
főtt füstölt sonka, 1 kisebb fej (kb. 80 dkg) kelkáposzta, 25 dkg makaróni 4-5
fej vöröshagyma 2 evőkanál liszt, 2,5 dl tej 5 dl húsleves (kockából is készülhet),
5 evőkanál vaj vagy margarin só, fehér bors, reszelt szerecsendió, a
díszítéshez petrezselyemzöld, a forma kikenéséhez margarin
Elkészítése: A makarónit bő,
forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és
lecsöpögtetjük.
A kelkáposztát megtisztítjuk,
megmossuk, és négyfelé vágjuk. Torzsáját ék alakban kimetsszük, a kelleveleket
csíkokra vágjuk.
A vajat vagy margarint lábosban
felolvasztjuk, beletesszük a kelt, sóval, borssal és reszelt szerecsendióval
fűszerezzük.
Felöntjük a húsleves felével,
majd fedő alatt 15-20 percig pároljuk.
Közben a főtt füstölt sonkát
vas-tag szeletekre vágjuk, majd felkockázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk,
karikára vágjuk, és 2 evőkanál vajon vagy főzőmargarinon megsütjük. A
hagymakarikákat kivesszük a serpenyőből.
A visszamaradt zsiradékot
meghintjük a liszttel, megpirítjuk, majd felöntjük a tejjel és a maradék
levessel. Állandóan kevergetve néhány percig forraljuk, majd sóval, borssal
fűszerezzük és belekeverjük a sült hagyma háromnegyedét.
A makaróni felét margarinnal
kikent tűzálló tálba halmozzuk. Leöntjük a sült hagymás besamelmártás felével,
meghintjük a sonkakockákkal, és beborítjuk a párolt kelkáposztával. Kirakjuk a
maradék főtt tésztával, megöntözzük a megmaradt mártással, végül rámorzsoljuk a
maradék vajat vagy margarint.
Előmelegített sütőben 200 fokon
(gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 30-35 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
Meghintjük a félretett hagymakarikákkal, majd további 5 percre visszatoljuk a
sütőbe.
A rakott makarónit friss
petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Sonkás makaróni
Hozzávaló: 40 dkg spagetti, 25 dkg
főtt sonka, 12 dkg margarin, 2 dl tejszín, zsályalevél, fehér bors, só
Elkészítése: A csíkokra vágott
sonkát a margarin felén kissé megsütjük, ráöntjük a tejszínt, sóval, borssal
ízesítjük, és takaréklángon néhány percig forraljuk.
A kifőzött spagettit, a sonkás
raguval rétegesen lerakjuk, a maradék margarinba tesszük a zsályaleveleket, és
addig hevítjük, amíg barnulni nem kezd, majd ráöntjük a spagettire, és sütőben
jól átforrósítjuk.
Sült makaróni
Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 10
dkg vaj, 3 dl tej, 5 dkg sajt, 1 evőkanál liszt, 3 tojás, 1 evőkanál
zsemlemorzsa
Elkészítés: A makarónit forrásban
lévő sós vízbe tesszük, és akkor szűrjük le, amikor a tészta a víz felszínére
jött. Közben 3 dkg vajból és lisztből világos rántást készítünk, a tejjel feleresztjük,
simára keverjük, megsózzuk, és amikor kicsit kihűlt, beletesszük a reszelt
sajtot és a tojások sárgáját. Tűzálló tálat vajjal kikenünk, ebbe tesszük a
vízből leszűrt makarónit, elvegyítjük a sajtos mártással, tetejét meghintjük
zsemlemorzsával, és a többi vajat megolvasztva rálocsoljuk. Előmelegített
sütőben addig sütjük, amíg a teteje megbarnul.
Tésztában sült makaróni
Hozzávalók: 25 dkg levelestészta,
25 dkg makaróni, 1 evőkanál olaj, 5 dkg margarin, 3 tojás, 4 dkg sajt, só,
bors, szerecsendió, 20 dkg sonka
Elkészítés: A levelestésztát
felengedjük. A makarónit darabokra törve 1 evőkanál olajjal, sós vízben kb. 10
percig főzzük, lecsepegtetjük. A margarint két és fél tojássárgájával jól kikeverjük,
sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot,
beleforgatjuk a makarónit, majd óvatosan a 3 tojás fehérjéből vert habot. A
levelestészta kétharmadát a sütőforma aljára-oldalára húzzuk-nyomkodjuk. A főtt
sonkát apró darabokra vágjuk, a felét elosztjuk a leveles tésztán, ráöntjük a
makarónimassza következik. A levelestészta fennmaradt részét a forma méretére
formáljuk, és befedjük vele a masszát. Néhány 1-2 cm-es lyukat nyitunk a
tetején, bekenjük a fél tojássárgája és egy evőkanál tej keverékével. Kb. 180 C
fokon 45 percig sütjük. Melegen, friss salátával vagy hidegen, paradicsompürével
kínáljuk.
Veronai makaróni
Hozzávalók: 50 dkg makaróni, 3
evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 10 dkg darált marhahús, 1 zeller, 1 sárgarépa, 2
doboz paradicsompüré, só, rozmaring, egy gerezd fokhagyma, petrezselyem, 20 dkg
sajt.
Elkészítése: A makarónit sós
vízben megfőzzük, és a tányérokba osztva összekeverjük a mártással és bőven
reszelt sajttal. A mártás készítése; 3 evőkanál olajban megpirítjuk a hagymát,
majd hozzáadjuk a darált húst, egy reszelt zellert, egy reszelt sárgarépát és
fél doboz paradicsompürét. Nyitott lábasban, élénk tűzön néhány percig
pirítjuk, majd felöntjük fél kg nyers áttört paradicsommal, vagy egy doboz
paradicsompürével adunk hozzá sót, egy friss rozmaringágat, egy gerezd
összetört fokhagymát, vágott petrezselymet és egy pohár vizet. Lefedve, lassú
tűzön, két óra hosszat pároljuk, időnként vizet öntve alája, hogy le ne kapjon.