Makarónis receptek



Brokkolis makaróni

Hozzávalók: 30 dkg makaróni, 20 dkg brokkoli, 1 dl ketchup, 1 evőkanál oregano, 3 evőkanál margarin, 4 paradicsom, 8-10 szem olajbogyó, 15 dkg sajt
Elkészítés: A makarónit kifőzzük, leszűrjük, öblítjük, a brokkolit leforrázzuk, margarinon megfutatjuk, oregánoval, sóval, borssal meghintjük, rátesszük a meleg makarónit és ráöntjük a ketchupot. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük, pár szem olajbogyóval megszórjuk, paradicsommal, oregánoval dekoráljuk.

Firenzei makaróni 1.

Hozzávalók: 300 g makaróni, 600 g paraj, 12 dkg főtt sonka, 12 dkg reszelt sajt, 10 dkg vaj, 6 dkg liszt, 3 dl tej, szerecsendió, törött bors, só
Elkészítése: A parajt sós vízben kifőzzük, leszűrjük és ledaráljuk. 5 dkg vajból és a lisztből rántást készítünk, felengedjük tejjel, és habverővel simára keverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
A makarónit sós vízben kifőzzük, és a kifőtt tészta felét kivajazott tűzálló tálba tesszük. Rátesszük a parajkrémet, megszórjuk apró darabokra vágott sonkával és reszelt sajttal. Befedjük a maradék tésztával, ismét szórunk rá sajtot, és előmelegített sütőben jól átsütjük.

Firenzei makaróni 2.

Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 30 dkg paraj, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 10 dkg sonka, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A makarónit sós vízben megfőzzük, majd levét alaposan lecsorgatjuk. Közben megfőzzük a parajt, áttörjük vagy megdaráljuk, és összekeverjük a lisztből, a vajból és a tejből főzött besamellel, sóval meg a tejföllel. A makaróni felét kizsírozott tűzálló tálba öntjük, ráöntjük a spenótos krémet, meghintjük a laskára vágott főtt füstölt hússal vagy sonkával, meghintjük 5 dkg reszelt sajttal, és befedjük a maradék főtt tésztával. Tetejére még 5 dkg reszelt sajtot szórunk, apró vaj darabkákat hintünk rá, és a sütőben az egészet alaposan átsütjük.

Fűszeres, sajtos, tejfölös rakott makaróni

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 40 dkg makaróni, 8 dkg vaj, 3 dl tejföl, 4 db tojás, 3 g fehér bors, 2 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg sonka, 10 dkg füstölt kolbász, 3 db főtt tojás, 12 dkg reszelt sajt, só
Elkészítése: A sós vízben kifőzött, makarónit leszűrjük. Jól lecsepegtetjük, a vajat a tejföllel és a tojássárgájával simára keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd belekeverjük a makarónit. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a makarónihoz keverjük. Egy magas falú tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával, majd beletesszük a makaróni egyik felét. Rászórjuk a darált vagy apróra vágott sonkát, rátesszük a karikákra szelt füstölt kolbászt és a felszeletelt főtt tojást. Beborítjuk a makaróni megmaradt részével, meglocsoljuk a tejföllel, figyelve arra, hogy ezzel a kitálalt ételt egyúttal díszítjük is. Megszórjuk a reszelt sajttal, ami szintúgy esztétikai értéket is hordoz.
Közepes hőmérsékletű sütőbe téve jól átsütjük, majd kockákra vágva tálaljuk. Tálalás után is cseppenthetünk még egy-egy kiskanál tejfölt a makaróninkra.

Gombás makaróni

Hozzávalók: 35 dkg makaróni, 1 csomó újhagyma, 5 dkg margarin, 20 dkg gomba, 1 paradicsom, pirospaprika, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem
Elkészítés: Az egészben hagyott makarónit forró sós vízben kifőzzük, megszűrjük, leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük. A zöldjével együtt karikákra vágott hagymát a margarinon megpároljuk, néhány perc múlva a megtisztított, felszeletelt gombát és a karikára vágott paradicsomot is hozzáadjuk. Sóval, pirospaprikával ízesítjük. Tésztára halmozzuk, tálaláskor a tetejét őrölt borssal és sok-sok felaprított petrezselyemmel meghintjük.

Itáliai makaróni

Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 3 tojássárgája, 1 evőkanál vaj, só, bors, 2 kanál zsemlemorzsa, 1 dl olaj, 25 dkg makaróni.
Elkészítése: A húst sütőben szép pirosra sütjük, majd vékony csíkokra fölszeleteljük. A tojássárgákat elkeverjük egy evőkanál vajjal, megsózzuk, megborsozzuk, hozzákeverjük a húst. A makarónit sós vízben megfőzzük, jól lecsöpögtetjük, és a húshoz keverjük. Mély tűzálló tálat megolajozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és beletesszük a húsos makarónit. Sütőben 25-30 percig sütjük.

Makaróni-felfújt

Hozzávalók 12 szelethez: 30 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 22 dkg vaj, 37 dkg makaróni, 20 dkg szeletelt főtt sonka, 12 dkg reszelt parmezán sajt, 1 teáskanál tejszín, reszelt szerecsendió, só, a nyújtáshoz liszt, a forma kikenéséhez margarin
Elkészítése: A lisztet 17 dkg margarinnal, a felütött egész tojással, csipetnyi sóval és kevés reszelt szerecsendióval, robotgéppel nagyobb tálban összedolgozzuk, majd kézzel sima omlós tésztává gyúrjuk. Lefedve, kb. 30 percre hűvös helyre tesszük. Közben a makarónit a szokásos módon, forrásban lévő, sós vízben 8-10 percig főzzük. A tésztát leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és jól lecsöpögtetjük. 2.5 dkg felforrósított vajban megforgatjuk, majd hűlni hagyjuk. A főtt sonkát csíkokra metéljük, és 10 dkg reszelt sajttal együtt a tésztával elvegyítjük. Az omlós tészta 2/3 részét lisztezett gyúródeszkán kb. 32 cm átmérőjű, kerek lappá nyújtjuk, majd margarinnal kikent, 26 cm átmérőjű, magas falú tortaformába fektetjük. A tészta oldalát körben a peremhez nyomkodjuk, az alját villával megszurkáljuk. A makarónit a tortaformába halmozzuk, a tetejét kissé lelapítjuk, majd elosztjuk rajta a forgácsokra vágott, maradék vajat. A megmaradt tésztát kb. 26 cm átmérőjű, kerek lappá nyújtjuk, és a makarónira borítjuk. Körben a szélét a tésztaperemhez nyomkodjuk, majd a torta tetejét villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 20 percig sütjük. Közben a tojássárgáját a tejszínnel összekeverjük, majd megkenjük vele a tésztát. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és további kb. 10 percig sütjük. A kész makaróni-felfújtat rácsra borítva, kb. 10 percig pihentetjük, majd tálra helyezzük, és felszele teljük. Melegen fogyasztjuk.
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra.

Makaróni hússal lerakva

Hozzávalók: 35 dkg makaróni, 40 dkg sertéshús, 3 evőkanál olaj, 1 hagyma, 2 dl tejföl, paprika, 8 dkg sajt
Elkészítés: A húst pörköltnek elkészítjük, paradicsommal ízesítjük és ledaráljuk. A makarónit kettétörjük, bő, forró, sós vízben kb. 15 percig főzzük, leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, és kevés meleg zsiradékban megforgatjuk, majd mély tűzálló tálba a darált hússal rétegesen összerakjuk, és közben a tetejét a tejföllel locsoljuk. Forró sütőben 20 percig pirítjuk. Tálalásnál külön reszelt sajtot adunk hozzá.

Makaróni korona milánói módra

Hozzávalók: 50 dkg rövid makaróni, 25 dkg gomba, 3 dkg margarin, 15 dkg csirkemáj, 1 vastag szelet főtt sonka, 5 dkg margarin, 4 dkg liszt, 2 és fél dl tej, 1 kis doboz paradicsompüré, őrölt bors, oregano, só, 10 dkg reszelt ementáli sajt.
Elkészítése: A makarónit forrásban lévő sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és felforrósított margarinban hirtelen kisütjük, kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékban átsütjük a megtisztított, negyedekre vágott gombát. A margarinból, lisztből, tejből besamel mártást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét, megszórjuk oreganóval, borssal, sóval, és jól összekeverjük. A negyedrészét félretesszük, a többihez hozzáadjuk a gombát, a darabkákra vágott csirkemájat, csíkokra vágott sonkát. A félretett mártással összekeverjük a makarónit, és egy olajjal kikent koronaformába lazán belenyomkodjuk, majd előmelegített tálra borítjuk, és a közepébe halmozzuk a májas-gombás keveréket. Forrón, reszelt sajttal tálaljuk.

Makaróni zsályával 1.

Hozzávalók: 50 dkg makaróni, 6 evőkanál olaj, 10 zsályalevél, 20 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál vaj.
Elkészítése: Makarónit forró vízben kifőzzük, leöblítjük. Az olajat egy edényben felforrósítjuk, a zsályaleveleket beletesszük, és ropogósra sütjük. A forró makarónit hozzáadjuk, elkeverjük úgy, hogy a zsályalevelek széttörjenek. Hozzáadva a sajtot, meglocsoljuk vajjal.

Makaróni zsályával 2.

Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók: 40 dkg makaróni, 6 cl olívaolaj, 10-12 db zsályalevél, 20 dkg parmezán sajt, 4 dkg vaj, só
Elkészítése: A makarónit sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Az olívaolajt egy edényben felforrósítjuk, beletesszük a zsályaleveleket, és ropogósra sütjük. Hozzákeverjük a forró makarónit úgy, hogy a zsályalevelek széttöredezzenek. Megszórjuk reszelt sajttal, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és azonnal, forrón tálaljuk.

Milánói makaróni 1.

Hozzávalók: 35 dkg makaróni, paradicsommártás, 20 dkg sajt
Elkészítés: A makarónit megfőzzük. Ez alatt elkészítjük az olasz paradicsommártás sonkás-gombás változatát (lásd. Mártások), és a leszűrt makarónira öntjük. A tetejét sajttal meghintjük.

Milánói makaróni 2.

Hozzávalók: 50 dkg makaróni, 7 dkg vaj, 7dkg zsír, 5 dkg hagyma, 10 dkg gomba, 15 dkg sonka, 2 dkg paradicsompüré, cukor, só, bors, 15 dkg sajt. 
Elkészítése: A makarónit összetördeljük, és forrásban lévő vízbe téve puhára főzzük. Leszűrve a következő anyagokkal keverjük össze: a finomra vágott hagymát zsírban puhára pároljuk, hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát, s addig pároljuk, míg a levét el nem főtte, és zsírjára nem sült. Akkor hozzáadjuk a finomra vágott sonkát, a reszelt sajt felét, a paradicsompürét, cukrot, törött borsot és a vaj felét. Elkeverjük a makarónival, a vaj másik felét rádaraboljuk, megszórjuk a maradék sajttal, és előmelegített sütőben 15-20 percig takaréklángon sütjük.

Nápolyi makaróni

Elkészítési idő: 65 perc
Hozzávalók: 40 dkg makaróni, 50 dkg paradicsom, 12 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 g törött bors, 2 dkg cukor, 2 g oregánó, 15 dkg reszelt sajt, só
Elkészítése: A makarónit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. A szép, érett paradicsomokat forró vízbe mártjuk, bőrét lehúzzuk, kettévágjuk, magját eltávolítjuk, és a paradicsom húsát kockákra daraboljuk.
A fele mennyiségű vajat felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zúzott fokhagymát, sóval, törött borssal, cukorral, oregánoval ízesítjük, és folytonos keverés mellett, erős tűzön besűrítjük. Ekkor belekeverjük a kifőzött makarónit, a fele mennyiségű reszelt sajtot, beletördeljük a megmaradt vajat, és jól átforrósítjuk.
Tálaláskor a reszelt sajt másik részével meghintjük.

Olasz rakott tészta

Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 20 dkg gomba, 20 dkg császárszalonna, 1 flakon ketchup, 20 dkg trappista sajt, 1 csomag makaróni tészta
Az apróra vágott császár szalonnát meg pirítjuk. Hozzá adjuk a gombát és megpároljuk saját levében. Hozzá adjuk a darálthúst a ketchupot és összeforraljuk. Félretesszük. A tésztát apróra törjük és kifőzzük. Közepes tepsit ki zsírozunk, a tészta felét az aljába terítjük, erre kerül a darált húsos töltelék. A maradék tésztát a töltelék tetejére terítjük és megszórjuk reszeltsajttal.
Sütöben fél órát sütjük 300. C fokon

Rakott makaróni

Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra, adagonként
Hozzávalók 4 személvre: 25 dkg főtt füstölt sonka, 1 kisebb fej (kb. 80 dkg) kelkáposzta, 25 dkg makaróni 4-5 fej vöröshagyma 2 evőkanál liszt, 2,5 dl tej 5 dl húsleves (kockából is készülhet), 5 evőkanál vaj vagy margarin só, fehér bors, reszelt szerecsendió, a díszítéshez petrezselyemzöld, a forma kikenéséhez margarin
Elkészítése: A makarónit bő, forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük.
A kelkáposztát megtisztítjuk, megmossuk, és négyfelé vágjuk. Torzsáját ék alakban kimetsszük, a kelleveleket csíkokra vágjuk.
A vajat vagy margarint lábosban felolvasztjuk, beletesszük a kelt, sóval, borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
Felöntjük a húsleves felével, majd fedő alatt 15-20 percig pároljuk.
Közben a főtt füstölt sonkát vas-tag szeletekre vágjuk, majd felkockázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk, és 2 evőkanál vajon vagy főzőmargarinon megsütjük. A hagymakarikákat kivesszük a serpenyőből.
A visszamaradt zsiradékot meghintjük a liszttel, megpirítjuk, majd felöntjük a tejjel és a maradék levessel. Állandóan kevergetve néhány percig forraljuk, majd sóval, borssal fűszerezzük és belekeverjük a sült hagyma háromnegyedét.
A makaróni felét margarinnal kikent tűzálló tálba halmozzuk. Leöntjük a sült hagymás besamelmártás felével, meghintjük a sonkakockákkal, és beborítjuk a párolt kelkáposztával. Kirakjuk a maradék főtt tésztával, megöntözzük a megmaradt mártással, végül rámorzsoljuk a maradék vajat vagy margarint.
Előmelegített sütőben 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 30-35 perc alatt ropogós pirosra sütjük. Meghintjük a félretett hagymakarikákkal, majd további 5 percre visszatoljuk a sütőbe.
A rakott makarónit friss petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

Sonkás makaróni

Hozzávaló: 40 dkg spagetti, 25 dkg főtt sonka, 12 dkg margarin, 2 dl tejszín, zsályalevél, fehér bors, só
Elkészítése: A csíkokra vágott sonkát a margarin felén kissé megsütjük, ráöntjük a tejszínt, sóval, borssal ízesítjük, és takaréklángon néhány percig forraljuk.
A kifőzött spagettit, a sonkás raguval rétegesen lerakjuk, a maradék margarinba tesszük a zsályaleveleket, és addig hevítjük, amíg barnulni nem kezd, majd ráöntjük a spagettire, és sütőben jól átforrósítjuk.

Sült makaróni

Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 10 dkg vaj, 3 dl tej, 5 dkg sajt, 1 evőkanál liszt, 3 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés: A makarónit forrásban lévő sós vízbe tesszük, és akkor szűrjük le, amikor a tészta a víz felszínére jött. Közben 3 dkg vajból és lisztből világos rántást készítünk, a tejjel feleresztjük, simára keverjük, megsózzuk, és amikor kicsit kihűlt, beletesszük a reszelt sajtot és a tojások sárgáját. Tűzálló tálat vajjal kikenünk, ebbe tesszük a vízből leszűrt makarónit, elvegyítjük a sajtos mártással, tetejét meghintjük zsemlemorzsával, és a többi vajat megolvasztva rálocsoljuk. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje megbarnul.

Tésztában sült makaróni

Hozzávalók: 25 dkg levelestészta, 25 dkg makaróni, 1 evőkanál olaj, 5 dkg margarin, 3 tojás, 4 dkg sajt, só, bors, szerecsendió, 20 dkg sonka
Elkészítés: A levelestésztát felengedjük. A makarónit darabokra törve 1 evőkanál olajjal, sós vízben kb. 10 percig főzzük, lecsepegtetjük. A margarint két és fél tojássárgájával jól kikeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, beleforgatjuk a makarónit, majd óvatosan a 3 tojás fehérjéből vert habot. A levelestészta kétharmadát a sütőforma aljára-oldalára húzzuk-nyomkodjuk. A főtt sonkát apró darabokra vágjuk, a felét elosztjuk a leveles tésztán, ráöntjük a makarónimassza következik. A levelestészta fennmaradt részét a forma méretére formáljuk, és befedjük vele a masszát. Néhány 1-2 cm-es lyukat nyitunk a tetején, bekenjük a fél tojássárgája és egy evőkanál tej keverékével. Kb. 180 C fokon 45 percig sütjük. Melegen, friss salátával vagy hidegen, paradicsompürével kínáljuk.

Veronai makaróni

Hozzávalók: 50 dkg makaróni, 3 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 10 dkg darált marhahús, 1 zeller, 1 sárgarépa, 2 doboz paradicsompüré, só, rozmaring, egy gerezd fokhagyma, petrezselyem, 20 dkg sajt.
Elkészítése: A makarónit sós vízben megfőzzük, és a tányérokba osztva összekeverjük a mártással és bőven reszelt sajttal. A mártás készítése; 3 evőkanál olajban megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, egy reszelt zellert, egy reszelt sárgarépát és fél doboz paradicsompürét. Nyitott lábasban, élénk tűzön néhány percig pirítjuk, majd felöntjük fél kg nyers áttört paradicsommal, vagy egy doboz paradicsompürével adunk hozzá sót, egy friss rozmaringágat, egy gerezd összetört fokhagymát, vágott petrezselymet és egy pohár vizet. Lefedve, lassú tűzön, két óra hosszat pároljuk, időnként vizet öntve alája, hogy le ne kapjon.