Lasagne receptek



Hagymás lasagne

8 fej vöröshagyma, 70 g vaj, 3 evőkanál liszt, 0,5 l tej, 1 l zöldségalaplé, só, frissen őrölt bors, kevés szerecsendió- "virág" (maglepel), 1 csokor metélő-hagyma, vaj a kikenéshez, 250 g lasagne tészta-lap, 80 g reszelt sbrinz sajt (pikáns svájci sajt)
Előkészítés:     10 perc
Főzés:             35 perc
1. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra szeljük. A vajat megolvasztjuk nagyobb lábasban, a hagymát 5. percig kevergetés közben megpároljuk benne. Rászórjuk a lisztet, további 1-2 percig pároljuk. A tejet és a zöldségalaplét hozzáöntjük, sóval, borssal, szerecsendió- "virággal" ízesítjük, az egészet kis lángon 3 percig főzzük. A metélőhagymát megmossuk, szárazra törölgetjük, vékony karikákra vágjuk, és a mártásba keverjük.
2. Mikrohullámú sütőbe is tehető 33x22 cm-es formát kivajazunk. Először a hagymamártásból teszünk bele, majd felváltva lasagne-lapokat, hagymamártást és sajtot. Legfelülre hagyma és sajt kerüljön. A mikrohullámú sütőben 360 W teljesítménynél és 225 °C felső és alsó hőnél 20-23 percig sütjük. A sütőformában tálaljuk.

Juhtúrós lasagne

A lasagne, vagyis az olasz rakott tészta népszerű étel az egész világon. Rengeteg féle húsos, zöldséges, túrós változat létezik belőle, bátran alakíthatjuk a család ízlése szerint. Az itt következő juhtúros verzió szintén nagyon finom hússal vagy a nélkül is. Nagy előnye, hogy előre is elkészíthetjük, így tálaláskor már csak néhány percre kell a sütőbe tenni, hogy átforrósodjon.
Hozzávalók: 25 dkg lasagne lap (nagyobb áruházakban kapható), 25 dkg juhtúró, 1 csokor friss bazsalikom vagy 2 kk szárított, 2 szál kakukkfű vagy 1 kk szárított, 1 kk szárított oregano, 25 dkg mozzarella sajt, 10 dkg tisztított napraforgómag, 2 ek olaj, 3 ek reszelt parmezán sajt, 2 tojás, 5 dl sűrített paradicsom
Elkészítése: A kész lasagne lapokat a csomagolásán jelzettek szerint megfőzzük, a juhtúrót áttörjük. Ha friss zöldfűszereket használunk, megmossuk, és apróra vágjuk őket. A mozarella sajtot vékonyan felkarikázzuk. A napraforgómagból 2 evőkanállal félreteszünk, a többit apróra vágjuk vagy durvára darájuk. Egy kisebb tepsit, vagy mély tűzálló tálat olajjal kikenünk.
A juhtúrót összekeverjük az apróra vágott napraforgómaggal, a parmezánnal, a tojással, a bazsalikommal, az oreganóval, a kakukkfűvel, és egy kevés sóval, borssal ízesítjük.
A sütőt közepesre (180 fok) előmelegítjük. A forma alját megkenjük sűrített paradicsommal. Lasagne lapokat fektetünk rá, majd egy réteg juhsajtos massza, paradicsomszósz, mozarella sajt következik, majd újra tészta, juhtúró, paradicsom, sajt felváltva, amíg minden elfogy. A tetejére mozzarella kerüljön.
Megszórjuk a félretett egészben hagyott napraforgóval, és a sütő középső rácsán kb. 25 percig sütjük, amíg a teteje megpirul. Tálalás előtt néhány percig állni hagyjuk. Fűszeres öntettel elkészített vegyes saláta illik hozzá.
Változat: A juhtúrós masszába a napraforgómag helyett apróra vágott és kicsit megpirított sonka kockákat is tehetünk.
Tipp: Ha durumlisztből készült lasagne lapokat vásárolunk, azt nem szükséges előfőzni. Ez esetben azonban a paradicsomsűrítményt hígítsuk kb. 2 dl vízzel és süssük az egészet 20 percig alufóliával letakarva, majd újabb 20 percig a fólia nélkül.

Káposztás lasagne

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg zöld lasagne lap, 60 dkg fejes káposzta, 2 db piros húsú paprika, 1 kis fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, 1.2 dl száraz fehérbor, 10 dkg gouda sajt, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 teáskanál cukor, só, fehér bors, a tepsi kikenéséhez vaj
Elkészítés: A paprikát megtisztítjuk, megmossuk, és csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. A fejes káposztát megtisztítjuk, félbevágjuk, torzsáját kimetsszük, a leveleket csíkokra metéljük. Megforrósított olajon megpirítjuk a káposztát, sóval, borssal ízesítjük, majd cukorral meghintjük, és világosbarnára karamellizáljuk. A hagymát a megforrósított vajon vagy margarinon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikakockákat, és megpirítjuk. Beletesszük a káposztát, és paradicsompürével ízesítjük. Belekeverjük a tejfölt, és felöntjük a borral. Közben a lasagne-lapokat bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. A tésztalapokat a káposztával kivajazott tűzálló tálba lerétegezzük. Az utolsó réteg tészta legyen. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 30 percig sütjük. Reszelt sajttal meghintjük, és további 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
Elkészítési idő 1 1/4 óra

Lasagne egyszerűen

Hozzávalók 4 személyre: 4 dkg Héra, 1 db. póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 db paprika, 26 dkg gomba, 10 dkg paradicsom, 10 dkg sonka, 1 mokkáskanál kakukkfű, ízlés szerint zeller, só, bazsalikom, fehér őrölt bors, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg reszelt parmezán sajt.
A besamel mártáshoz: 8 dkg Héra, 6 dkg finomliszt, 3 db tojás, 1 dl tejszín, ízlés szerint őrölt szerecsendió.
A tésztához: 24 dkg finomliszt, 2 db tojás.
Elkészítése: Lisztből, tojásból gyúrt tésztát készítünk, és zsiradékkal lekenve pihentetjük. Közben a zöldségeket feldaraboljuk: a póréhagymát, gombát vékony szeletekre, a paprikát félcentis karikákra, a paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, 2 cm-es kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet finomra aprítjuk, a sonkát kisujjnyi vastagságura vágjuk. Héra margarint melegítünk, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, megfuttatjuk, majd beletesszük a zöldpaprikát, gombát, petrezselymet, kevés sót, őrölt fehér borsot és a sonkát. Együtt pároljuk.
Elkészítjük a besamelt: Héra margarint melegítünk, és rászórjuk a lisztet, átpirítjuk, felöntjük tejjel, felfőzzük. Sózzuk, szerecsendiót szórunk rá és levesszük a tűzről. Majd belekeverjük a tejszint, a 3 tojássárgáját és a reszelt sajt felét. A zöldségfélék párolása közben, utolsó fázisként hozzáadjuk a paradicsomot, fűszerezzük kakukkfűvel és bazsalikommal. Vékonyra kinyújtjuk a gyúrt tésztát, és sütőtepsi szélességűre vágjuk. A tepsit margarinnal kikenjük, a tésztát belehelyezzük, és rétegként töltjük. A tészta tetejére besamel kerüljön, erre szórjuk a reszelt sajt másik felét, és 160-180 fokos sütőben megsütjük.

Lasagne sonkával lerakva

12 lasagne-lap v. csuszatészta, 20 dk darált sertéshús, 10 dk főtt sonka, 20 dk (mirelit) zöldborsó, 1 sárgarépa, 1 hagyma, 2 ek. paradicsompüré, 5 dl húsleves, 4 dk liszt, 8 dk reszelt parmezán sajt, 5 dk vaj (margarin), 2 ek olaj, 2 dl tejszín, só, bors, pirospaprika, szerecsendió, petrezselyemzöld
A forró olajon megpiritjuk a húst. Hozzáadjuk az apróra kockázott hagymát, répát, fedő alatt megpároljuk, majd belekeverjük a paradicsompürét. Felöntjük 2 dl levessel, sóval, borssal izesitjük, 10-15 percig főzzük. Hozzáadjuk a felkockázott sonkát, zöldborsót, 5 percig pároljuk. Serpenyőben 4 dk vajat megolvasztunk. meghintjük liszttel, rózsaszinűre piritjuk, felöntjük a maradék levessel és tejszinnel. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval izesitjük.
Egy tűzálló tál aljára 4 lasagne lapot fektetünk. Beboritjuk a húsos massza 1/3-ával, ráöntünk egy kevés mártást. A rétegezést addig folytatjuk, míg tart a hozzávalókból. Legfelülre mártás kerüljön. Meghintjük reszelt parmezánsajttal, rámorzsoljuk a maradék vajat. előmelegített sütőben 200 fokon (gáz 3) kb. 40 percig sütjük.(Ha szükséges a tálat 20 perc után alufóliával letakarjuk) Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
(1 1/2 óra)

Ragus lasagne

Hozzávalók: Kb. 30 dkg lasagne tészta, Ragu alla Bolognese (bolognai ragu), 1/2 liter besamel mártás, Kb. 10 dkg vékonyra szeletelt gépsonka, 2 csomag lapka sajt

Bolognai ragu (spagettihez is)

2 evőkanál olívaolaj (extra vergine), 2 vékony szelet húsos bacon szalonna (fakultatív), 1 kis fej hagyma, 1 kis sárgarépa. 1 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor petrezselyem, 30 dkg darált marhahús (aki jobban szereti, sovány sertéshúsból is készítheti), 1/2 pohár testes vörösbor, 2 doboz konzerv hámozott paradicsom (400 g-os). 1 szál zeller, 2 babérlevél, 1 kávéskanál szárított bazsalikom vagy néhány levél friss, só, bors
Elkészítése: A bacon szalonnát ledaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk, és az olívaolajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, sárgarépát (reszelni is lehet) és petrezselymet. 5 perc múlva hozzáadjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk, sózzuk, fűszerezzük és felöntjük a borral. 3-4 perc múlva hozzáöntjük a kezünkkel kissé szétnyomkodott hámozott paradicsomot, beletesszük a babérlevelet és a zellerszárat és kb. 1 óra alatt sűrűre főzzük.

Velencei lasagne

Hozzávalók: 10 dkg darált hús, 2 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 1 zeller, 1 sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 1 kis ág rozmaring, petrezselyem, só, bor, 6-8 palacsinta.
Elkészítése: Az olajban nagy lángon megpirítjuk a húst, a reszelt hagymát, majd a reszelt zellert, a reszelt sárgarépát, és néhány percig együtt pirítjuk. Ezután tesszük bele a paradicsompürét, sót, borsot, az elkapart fokhagymát, a rozmaringot, az apróra vágott petrezselymet, és lefedve, kis lángon legalább 1 óra hosszat pároljuk. Addig megsütjük a palacsintát, és megreszeljük a sajtot. Lapos kerek tálra tesszünk egy palacsintát, és megkenjük a húsos mártással, meghintjük reszelt sajttal, majd ismét egy palacsinta következik, és így folytatjuk minden palacsintát megkenve, meghintve, végül az utolsó palacsintát megöntözzük tejföllel, megszórjuk sajttal, és a sütőben átsütjük, de nem pirítjuk.