Hajdinából készült tészta tofuszósszal



4 l víz só, 2-3 evőkanál olaj, 400 g hajdinából készült tészta, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb konzervdoboznyi hámozott paradicsom (Pelati, 400 g), 1 befőttesüvegnyi (páclében lévő) tofu (150 g), 1 l zöldségalaplé, 1/8 l tejszín, frissen őrölt bors, 2 ágacska friss kakukkfű
Előkészítés:     5 perc
Főzés:             15 perc
Tipp Csak óvatosan fűszerezzünk, mert az üvegben kapható tofu gyakran nagyon sós. Ha nem jutnánk ilyen tofuhoz, helyettesíthető nem sós lében eltett tofuval is.
1. A vizet felforraljuk, megsózzuk. Egy csepp olajat öntünk bele, s a hajdinás tésztát addig főzzük, amíg megfő, de nem túl puhára.
2. Közben megtisztítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. A vöröshagymát kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk. A maradék olajat lábasban felforrósítjuk, a hagymát 2 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a fokhagymát és a paradicsomot levével együtt, 5 percig főzzük.
3. A tofut kissé szétnyomjuk, és beletesszük a hagymás, fokhagymás, paradicsomos lébe. Ezután felengedjük a zöldség-alaplével, további 5 percig főzzük. Tejszínnel finomítjuk, borssal ízesítjük.
4. Megmossuk, szárazra törölgetjük a kakukkfüvet, leveleit lecsipkedjük. A tésztát jól lecsorgatjuk, 4 tányéron elosztjuk, ráöntjük a mártást, és kakukkfűvel díszítjük. Azonnal tálaljuk.