4 l víz só, 2-3 evőkanál olaj,
400 g hajdinából készült tészta, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1
kisebb konzervdoboznyi hámozott paradicsom (Pelati, 400 g), 1 befőttesüvegnyi
(páclében lévő) tofu (150 g), 1 l zöldségalaplé, 1/8 l tejszín, frissen őrölt
bors, 2 ágacska friss kakukkfű
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 15 perc
Tipp Csak óvatosan fűszerezzünk,
mert az üvegben kapható tofu gyakran nagyon sós. Ha nem jutnánk ilyen tofuhoz,
helyettesíthető nem sós lében eltett tofuval is.
1. A vizet felforraljuk,
megsózzuk. Egy csepp olajat öntünk bele, s a hajdinás tésztát addig főzzük,
amíg megfő, de nem túl puhára.
2. Közben megtisztítjuk a
vöröshagymát és a fokhagymát. A vöröshagymát kockákra vágjuk, a fokhagymát
összezúzzuk. A paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk. A maradék olajat lábasban
felforrósítjuk, a hagymát 2 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a fokhagymát és a
paradicsomot levével együtt, 5 percig főzzük.
3. A tofut kissé szétnyomjuk, és
beletesszük a hagymás, fokhagymás, paradicsomos lébe. Ezután felengedjük a
zöldség-alaplével, további 5 percig főzzük. Tejszínnel finomítjuk, borssal
ízesítjük.
4.
Megmossuk, szárazra törölgetjük a kakukkfüvet, leveleit lecsipkedjük. A tésztát
jól lecsorgatjuk, 4 tányéron elosztjuk, ráöntjük a mártást, és kakukkfűvel
díszítjük. Azonnal tálaljuk.