Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg
rizs, 40 dkg gesztenye, 3 babérlevél, 3 szegfűszeg, 10 dkg kolbász, 2 dl tej, 1
kisebb fej vöröshagyma, 2 db leveskocka, 4 evőkanál vaj, 5 dkg liszt.
Előkészítés: A rizst megmossuk,
lecsepegtetjük. A gesztenyét bevagdossuk, sós vízben a babérlevéllel és
szegfűszeggel kb. 30 perc alatt megfőzzük. Meghámozzuk. 10 egész darabot
félreteszünk, a többit negyedekbe vágjuk, szitába tesszük. A kolbászt kockákra
vágjuk. A tejet meglangyosítjuk. A hagymát kisebb kockákra vágjuk. A leveskockákból
bő 1 liter levest főzünk.
Elkészítés:
1. 2 evőkanál vajon a kockákra vágott hagymát
aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a szitában lévő gesztenyét, 5-6 percig együtt
pirítjuk a hagymával.
2. Belekeverjük a rizst, egy kicsit pirítjuk,
majd felöntjük a langyos tejjel. Hagyjuk főni, amíg a rizs a tejet beszívja.
Felöntjük a húslevessel, felforraljuk. Kis lángon 15 perc alatt puhára főzzük
az egészet.
3. Közben a másik 2 evőkanál vajon megpirítjuk a
kolbászt és az egészben hagyott gesztenyéket.
4. Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről,
belekeverjük a lisztet.
Hozzákeverjük a kolbászos
gesztenyét, az egészet még kb. 5 percig lassú tűzön összeérleljük. Azon
melegen, egytálételként tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc.
Fogyasztható: 60 perc múlva.