Gesztenyés rizottó




Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg rizs, 40 dkg gesztenye, 3 babérlevél, 3 szegfűszeg, 10 dkg kolbász, 2 dl tej, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 db leveskocka, 4 evőkanál vaj, 5 dkg liszt.
Előkészítés: A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. A gesztenyét bevagdossuk, sós vízben a babérlevéllel és szegfűszeggel kb. 30 perc alatt megfőzzük. Meghámozzuk. 10 egész darabot félreteszünk, a többit negyedekbe vágjuk, szitába tesszük. A kolbászt kockákra vágjuk. A tejet meglangyosítjuk. A hagymát kisebb kockákra vágjuk. A leveskockákból bő 1 liter levest főzünk.
Elkészítés:
1.  2 evőkanál vajon a kockákra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a szitában lévő gesztenyét, 5-6 percig együtt pirítjuk a hagymával.
2.  Belekeverjük a rizst, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük a langyos tejjel. Hagyjuk főni, amíg a rizs a tejet beszívja. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk. Kis lángon 15 perc alatt puhára főzzük az egészet.
3.  Közben a másik 2 evőkanál vajon megpirítjuk a kolbászt és az egészben hagyott gesztenyéket.
4.  Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről, belekeverjük a lisztet.
Hozzákeverjük a kolbászos gesztenyét, az egészet még kb. 5 percig lassú tűzön összeérleljük. Azon melegen, egytálételként tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc.
Fogyasztható: 60 perc múlva.