Focaccia 2.




Hozzávalók: 1 kg 1-es típusú búzaliszt, 30 g szárított élesztő, 3 dl víz, 1 dl olívaolaj, 20 g só (kb. 3 teáskanál)
Elkészítése: Az összetevőkben gazdag kenyér elkészítése folyamatában nem tér el a hagyományosétól. Azokat a hozzávalókat, amelyek részben helyettesítik a vizet, a vízzel együtt kell hozzáadni - ez nem jelent gondot a rutinos tésztakészítő számára -, vagy pedig a víz hozzáadása előtt a liszttel kell elegyíteni. Az olajjal az a helyzet, hogy a vízzel együtt vagy utána hozzáadva az a veszély fenyegeti, hogy nem oszlik szét egységesen a tésztában. Teljessé téve a készítési tippeket, javasoljuk a szárított élesztő használatát, ami a frisshez képest kevésbé érzékeny az eltarthatóságra. Oldja föl az élesztőt egy pohár langyos (kb. 30°C-os) vízben, és hagyja pihenni vagy tíz percig meleg helyen, amíg a felületén könnyű hab nem képződik. Ezalatt keverje össze a liszttel a sót, majd öntse ki egy gyúródeszkára, és formáljon egy mélyedést a közepébe. Ez a mélyedés legyen elég mély, és öntse bele a már kész élesztőt és az olajat.
Fedje be egy kevés liszttel, adja hozzá lassacskán a langyos vizet, közben dagassza erőteljesen. Amikor a tészta már jó állagú és rugalmas lesz, formálja labda alakúvá, takarja le egy konyharuhával, és hagyja kelni előkészített, meleg helyen a szükséges ideig.
Ha már megkelt, helyezze vissza a tésztát a gyúródeszkára, és nyújtsa ki a kívánt vastagságúra és a kívánt formájúra (kerek, három- vagy négyszögű…). Mielőtt a sütőbe tenné, kenje meg a tetejét egy kevés olívaolajjal, és vizes késsel vagdossa be szabályos alakzatban, így könnyítve meg a tészta kelését a sütési szakaszban is.
Az alaptésztát már a kezdeti szakaszban lehet gazdagítani különféle összetevőkkel az ízesítés végett. Mindazonáltal ezek hozzáadása (ánizs, mákszemek, szezám-, köménymag, olívaolaj, zsálya, rozmaring, bazsalikom, oregánó, vörös- vagy fokhagymapép) lassíthatja a kelés folyamatát. Ezt megsegítendő szükségesnek bizonyulhat egy csipet cukor hozzáadása az élesztőhöz.