Hozzávalók: 1 kg 1-es típusú
búzaliszt, 30 g szárított élesztő, 3 dl víz, 1 dl olívaolaj, 20 g só (kb. 3
teáskanál)
Elkészítése: Az összetevőkben
gazdag kenyér elkészítése folyamatában nem tér el a hagyományosétól. Azokat a
hozzávalókat, amelyek részben helyettesítik a vizet, a vízzel együtt kell
hozzáadni - ez nem jelent gondot a rutinos tésztakészítő számára -, vagy pedig
a víz hozzáadása előtt a liszttel kell elegyíteni. Az olajjal az a helyzet,
hogy a vízzel együtt vagy utána hozzáadva az a veszély fenyegeti, hogy nem
oszlik szét egységesen a tésztában. Teljessé téve a készítési tippeket,
javasoljuk a szárított élesztő használatát, ami a frisshez képest kevésbé
érzékeny az eltarthatóságra. Oldja föl az élesztőt egy pohár langyos (kb.
30°C-os) vízben, és hagyja pihenni vagy tíz percig meleg helyen, amíg a
felületén könnyű hab nem képződik. Ezalatt keverje össze a liszttel a sót, majd
öntse ki egy gyúródeszkára, és formáljon egy mélyedést a közepébe. Ez a
mélyedés legyen elég mély, és öntse bele a már kész élesztőt és az olajat.
Fedje be egy kevés liszttel, adja
hozzá lassacskán a langyos vizet, közben dagassza erőteljesen. Amikor a tészta
már jó állagú és rugalmas lesz, formálja labda alakúvá, takarja le egy
konyharuhával, és hagyja kelni előkészített, meleg helyen a szükséges ideig.
Ha már megkelt, helyezze vissza a
tésztát a gyúródeszkára, és nyújtsa ki a kívánt vastagságúra és a kívánt
formájúra (kerek, három- vagy négyszögű…). Mielőtt a sütőbe tenné, kenje meg a
tetejét egy kevés olívaolajjal, és vizes késsel vagdossa be szabályos
alakzatban, így könnyítve meg a tészta kelését a sütési szakaszban is.
Az alaptésztát már a kezdeti
szakaszban lehet gazdagítani különféle összetevőkkel az ízesítés végett.
Mindazonáltal ezek hozzáadása (ánizs, mákszemek, szezám-, köménymag, olívaolaj,
zsálya, rozmaring, bazsalikom, oregánó, vörös- vagy fokhagymapép) lassíthatja a
kelés folyamatát. Ezt megsegítendő szükségesnek bizonyulhat egy csipet cukor
hozzáadása az élesztőhöz.