Hozzávalók: 4 l víz, só, 400 ml
főzőtejszín, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1 teáskanál reszelt citromhéj,
300-400 g száraz vagy frissen készült zöld fettuccini (hosszúmetélt durumlisztből),
100 g szeletelt füstölt lazac, 30 g reszelt parmezán sajt, 1 evőkanál apróra
vágott friss kapor, fekete bors
Előkészítés: 7
perc
Főzés: 13 perc
Elkészítése:
TIPP Időközben a lazacfarmok
révén már elég jutányos áron vásárolhatunk füstölt lazacot
1. Nagyobb fazékban felforraljuk
a vizet, és megsózzuk. Közben másik edényben a tejszínt, vajat és a reszelt
citrom-héjat mérsékelt tűznél felforrósítjuk. Még kisebbre vesszük a lángot, és
a tejszínt 10 percig főni hagyjuk, amíg, kissé besűrűsödik.
2. A tésztát a forrásban lévő
vízbe tesszük, a csomagolás útmutatója szerint kifőzzük de nem túl puhára. (A
frissen gyúrt tésztát csak a 3. lépés után főzzük meg.)
3. Eközben egy kicsit sózzuk meg
a tejszínt, és vegyük le a tűzhelyről. A lazacot vágjuk csíkokra, tegyük a
tejszínbe a parmezánnal és kaporral együtt. Borsozzuk meg a mártást.
4. A tésztát csepegtessük le, és rendezzük
tányérokra. Öntsük rá a mártást, keverjük el a fettuccinivel, és tálaljuk
azonnal.