Fettuccini Alfredo



Hozzávalók: 4 l víz, só, 300-400 g száraz vagy frissen gyúrt zöld fettuccini, vagy más száraztészta, 200 g szeletelt füstölt sonka, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1 evőkanál liszt, 1 l tej, 1 l tejszín, 60 g reszelt parmezán sajt, fehér bors, durván reszelt parmezán, ízlés szerint
Előkészítés:     10 perc
Főzés:             14 perc
Elkészítése:
1 Nagyobb fazékban felforraljuk a vizet, és megsózzuk. Beletesszük a tésztát, s a csomagoláson előírt módon megfőzzük, de nem túl puhára. (A frissen gyúrt tésztát csak a 3. lépés után főzzük meg.)
2. A sonkát csíkokra vágjuk. A vajat mérsékelt tűzön serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk a sonkát, majd 2-3 percig sütjük, amíg kissé megbarnul. Meghintjük a liszttel, folyamatosan, csomómentesen elkeverve hozzáöntjük a tejet is. A mártást állandó kevergetés mellett felforraljuk.
3. Kisebbre vesszük a lángot, a mártásba keverjük a tejszínt is. A mártást kb. 1 percig még forrósítjuk, de nem hagyjuk forrni. A sajtot is hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg a mártás sima lesz. Kevés sóval, borssal óvatosan ízesítjük.
4. Lecsepegtetjük a tésztát, és tálba tesszük. Ráöntjük a mártást, majd elkeverjük. A készételt 4 tányérra osztjuk, a durvára reszelt parmezánnal meghintjük, és azonnal tálaljuk.