Hozzávalók: Kb. 30 dkg lasagne tészta
Töltelékhez: 1/2 kg mángold vagy
spenót, 15 dkg ricotta (olasz túró), 15 dkg borjúcomb, 15 dkg sütőkolbász, 1
maroknyi szárított vargánya gomba, 1 tojás, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 kis
fej hagyma, 2-3 levél zsálya, 1 ágacska rozmaring, 2-3 szál petrezselyem, só,
bors, Bolognai ragu (lásd: lasagne al ragú), 1/2 liter besamel mártás
Elkészítése: Először elkészítjük
a tölteléket. A mángoldot sós vízben megfőzzük, és alaposan lecsöpögtetjük. A
húst és a kolbászt nagyobb darabokra vágjuk, a szárított vargányát melegvízbe
áztatjuk. 2 evőkanál olívaolajon kissé megpirítjuk négybe vágott hagymát, a
zsályát, a rozmaringot és a petrezselymet, majd az edény szélére húzzuk (de
benne hagyjuk). Beletesszük a kockára vágott húst és addig pirítjuk amíg már a
közepe sem véres. Kivesszük az olajból és beletesszük a kolbászt, ha átsült azt
is kivesszük, beletesszük a főtt, mángold leveleket, majd a végén az áztatott
és kinyomkodott gombát. Ezután az összes hozzávalót húsdarálón nem túl finomra
daráljuk (az ízesítőket is), hozzáadjuk a túrót (ha nem túl savanyú, akkor a
magyar túró is jó hozzá), a tojást és a reszelt parmezánt, sózzuk és megborsozzuk.
A lasagne tésztát kifőzzük, és
egyesével tiszta konyharuhára tesszük. A közepére egy sorba rakjuk a tölteléket
(nem megkenni kell) és mint a palacsintát feltekerjük.
Egy tűzálló tál aljára 2-3 merőkanál ragut
teszünk, ezt meglocsoljuk 4-5 kanál besamel mártással és belefektetjük a
tekercseket (csak egy sorba rakjuk). A tetejére ráöntjük a maradék ragut és a
besamelt. Alufóliával betakarjuk és kb. 30-40 percig közepes lángon sütjük.
Besamel
mártás
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1/2 liter tej, só, bors,
szerecsendió
Elkészítése: A vajból és a lisztből
világos rántást készítünk és felengedjük a tejjel. Sózzuk, fűszerezzük, és
sűrűre főzzük.
A lasagne tésztát kb. ötösével
nehogy összeragadjanak sós, olajos vízben kifőzzük (akkor is ajánlatos
megfőzni, ha a dobozon az szerepel, hogy a tésztát főzetlenül is használhatjuk)
és egyesével egy tiszta konyharuhára szedjük, hogy ne maradjon vizes. Egy tűzálló tál aljára 1 merőkanál ragut
teszünk, ezt meglocsoljuk 2-3 kanál besamel mártással (ez a lényege, u.i. ettől
marad szaftos), rárakjuk a tésztát, majd újra a ragu és a besamel következik. A
rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart úgy, hogy felváltva
egyik sorba gépsonkát, a másikba lapka sajtot teszünk. A tetejére sajt
kerüljön. Alufóliával betakarjuk és kb. 20-30 percig forró sütőben sütjük.
Félidőben nézzük meg, és ha túl sok levet eresztett volna (nem sűrítettük be
eléggé a ragut vagy a tészta túl vizes maradt), vegyük le a fóliát!