Hozzávalók, kb. 8 darabhoz: 50 dkg liszt, 1 csomag, élesztő (5 dkg), 1
teáskanál cukor, 4-5 evőkanál olaj, 75 dkg leveles spenót, 2 evőkanál vaj vagy
margarin, fekete bors. 2 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg nagyobb
szemű csiperkegomba. 10 dkg gouda sajt, 1 üveg (850 g) hámozott paradicsom, 7
dkg vékonyra szeletelt húsos füstölt szalonna, édesnemes pirospaprika, só,
zsír, és liszt a tepsi előkészítéséhez
Elkészítése: A lisztet csipetnyi sóval tálba szitáljuk. 1/4
liter langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt, és simára
keverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Miközben kézi
keverőgéppel sima tésztává dolgozzuk, evőkanalanként hozzáadjuk az olajat. A
tésztát letakarva, meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük. Ez alatt, a megmosott
és alaposan lecsepegtetett spenótot forró zsiradékban rövid ideig pároljuk,
majd sóval, borssal ízesítjük. A keletkezett nedvességet lecsepegtetjük,
esetleg kissé kinyomkodjuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra
vágjuk, vagy lereszeljük. A meghámozott fokhagymát apró kockákra vágjuk, a
megtisztított, leöblített gombát vékonyra szeleteljük. A sajtot vékony, de
széles csíkokra vágjuk. A tésztát kézzel még egyszer átgyúrjuk, és zsírral
kikent, liszttel meghintett serpenyőben kinyújtjuk.
A paradicsomot szitán lecsepegtetjük, nagyobb darabokra aprítjuk, és
egyenletesen elosztjuk a tésztán. Rátesszük a spenótot, a hagymakarikákat, a
fokhagymát, a gombát, a szalonnát és a sajtot. Megszórjuk sóval, borssal és
kevés paprikával. Újabb 15 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben
(villanytűzhelynél 200 fokon, gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 30 percig
sütjük.