Bruschetta



Hozzávalók: 1 kicsi vöröshagyma, vagy mogyoróhagyma, 1 csomó bazsalikom, 5 evőkanál olívaolaj, 1/2 teáskanál citromlé, 6 érett hosszúkás paradicsom (kb. 350 g), só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 8 szelet kb. 2 cm vastag kenyér 1
Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A bazsalikomot megmossuk, és a vizet leitatjuk róla (esetleg néhány levelet félreteszünk a díszítéshez), majd nagyobb darabokra aprítjuk. Kisebb tálban 3 evőkanál olívaolajat összekeverünk a hagymával, bazsalikommal és a citromlével. A paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük, 5 mm-es kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk az olajos keverékhez. Sóval és borssal ízesítjük, azután félrerakjuk. Megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk a fokhagymagerezdeket. Serpenyőben közepes hőmérsékleten felforrósítjuk a megmaradt 2 evőkanál olívaolajat, a fokhagymát 1 percig aranybarnára pirítjuk benne. A fokhagymát kiszedjük az olajból. Megpirítjuk a kenyeret, 4 tányérra 2-2 szeletet rakunk. Megkenjük a fokhagymás olajjal. Szűrőkanálon lecsepegtetjük a paradicsomot, majd egyenletesen elosztjuk a kenyérszeleteken. A félretett bazsalikommal díszítjük és tálaljuk.