Hozzávalók: 1 kicsi vöröshagyma,
vagy mogyoróhagyma, 1 csomó bazsalikom, 5 evőkanál olívaolaj, 1/2 teáskanál
citromlé, 6 érett hosszúkás paradicsom (kb. 350 g), só, bors, 2 gerezd
fokhagyma, 8 szelet kb. 2 cm vastag kenyér 1
Elkészítése: A hagymát
megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A bazsalikomot megmossuk, és a vizet
leitatjuk róla (esetleg néhány levelet félreteszünk a díszítéshez), majd
nagyobb darabokra aprítjuk. Kisebb tálban 3 evőkanál olívaolajat összekeverünk
a hagymával, bazsalikommal és a citromlével. A paradicsomot megmossuk, szárazra
töröljük, 5 mm-es kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk az olajos keverékhez. Sóval
és borssal ízesítjük, azután félrerakjuk. Megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk a
fokhagymagerezdeket. Serpenyőben közepes hőmérsékleten felforrósítjuk a
megmaradt 2 evőkanál olívaolajat, a fokhagymát 1 percig aranybarnára pirítjuk
benne. A fokhagymát kiszedjük az olajból. Megpirítjuk a kenyeret, 4 tányérra
2-2 szeletet rakunk. Megkenjük a fokhagymás olajjal. Szűrőkanálon
lecsepegtetjük a paradicsomot, majd egyenletesen elosztjuk a kenyérszeleteken.
A félretett bazsalikommal díszítjük és tálaljuk.