Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1/2 liter tej, só, bors,
szerecsendió
Elkészítése: A vajból és a
lisztből világos rántást készítünk és felengedjük a tejjel. Sózzuk,
fűszerezzük, és sűrűre főzzük.
A lasagne tésztát kb. ötösével
nehogy összeragadjanak sós, olajos vízben kifőzzük (akkor is ajánlatos
megfőzni, ha a dobozon az szerepel, hogy a tésztát főzetlenül is használhatjuk)
és egyesével egy tiszta konyharuhára szedjük, hogy ne maradjon vizes. Egy tűzálló tál aljára 1 merőkanál ragut teszünk,
ezt meglocsoljuk 2-3 kanál besamel mártással (ez a lényege, u.i. ettől marad
szaftos), rárakjuk a tésztát, majd újra a ragu és a besamel következik. A rétegezést
addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart úgy, hogy felváltva egyik sorba
gépsonkát, a másikba lapka sajtot teszünk. A tetejére sajt kerüljön.
Alufóliával betakarjuk és kb. 20-30 percig forró sütőben sütjük. Félidőben
nézzük meg, és ha túl sok levet eresztett volna (nem sűrítettük be eléggé a
ragut vagy a tészta túl vizes maradt), vegyük le a fóliát!